Rapport från deltagarna under Aktivitetsveckan på Strannegården 7-13 augusti 2023

Mycket av veckan bestod av tanketävling, fysisk träning, praktisk inlärning, njutning och här är berättelsen om 7 dagars aktiva stunder.

Kulturella timmar bland glas, penslar och pärlor
När vi kom in i Villans ”Konst- och kulturhörna” fanns det på ett bord penslar, vinglas, skålar med färg och pärlor. På glasen målades det eget valt motiv. Armband med pärlor i olika färger skapades.


Svettiga sekunder
Efter gängets frukostar på kolonin var det dags för sittande eller stående morgongympa, nutida fyspass, för den som lockades. I gympans första pass blev det uppvärmning för hela kroppen vilket inkluderade huvud, axlar, händer, fingrar, fötter och tår som vi vrider och böjer samt knän, häl, fotsula och tinning som värmdes upp i den mån det går. Andra passet började och pulsen höjdes rejält då vi tränade med uppercuts, jabbar och hookar. Det fortsatte med att gänget i salen gav sig ut på hiking med kikare, stavar och machetes med vilken man högg ner, plockade upp och slängde iväg alla trädgrenar som skymde vägen. Som äventyraren Indiana Jones gör, ungefär. För att undvika sträckning blev det lugn och långsam stretching i det tredje, sista passet. Det blev även fyspass á la sol-dans och ny hiking då vi försvarade oss mot lejon, noshörningar, elefanter, tigrar och pumor. Utomhus aktiverades vi i 30-minuters intervallträning. I den gjordes övningar med bland annat passen ”Krama sig själv”, ”Pekande”, ”Vispen” och ”Kissande hunden”. Det blev då också träning med ”rockringar” som några mindes från sin tonårstid. Vissa stack själva till gymmet där det lyftes skrot och cyklades.


Gastkramande hundradelar
En förmiddag var det eget beslut om uppvärmning inför de svenska damernas match mot Japan i Fotbolls VM. Gänget samlades i soffan framför tv:n, där den mest bekväma platsen förmodligen försökte finnas. Funderade lite på att placera fötterna på bordet framför men hade då förmodligen utvisats. Matchen slutade med 2-1, vinst för Sverige och drömmen om en medalj stärktes.

Lärorika och blöta minuter
Det blev en mycket intressant och lärofylld stund då en Fysioterapeut förläste om hälsa och träning både fysiskt och mentalt. Viss information användes vid träningsminuterna under ett vattengymnastikpass, á la pool-disco med höftvickning, i den fina nyrenoverade, uppvärmda och väl akustiska poolen.

Harmoniska dygn
En eftermiddag spatserade och rullade vi i solsken ner till Gottskär där vi satte oss på bänkar vid vattenbrynet och åt glassar i olika smaker och mängder. Visst lockade det att sitta i en båt och lyssna på vattnets kluckande mot dess skrov men ingen hade intresse av att embarkera, bänka, kryssa, belägga, debarkera eller kantra så vi satt stilla och njöt av lugnet.

Ordlista:
embarkera = gå ombord på en båt
bänka = mäta distans
kryssa = segla bidevind
belägga = fastgöra ett tåg
debarkera = lämna ett fartyg
kantra = båt pressas omkull

Det skedde en annan dag, en ny hiking, djungellivet i lugnare form utomhus. Vi vandrade ”nån mil” i närmaste skogsparti på fuktig, lerig mark där vi såg rådjur, körsbärsträd och svartvinbärsbuskar. Det hördes ett behagligt porlade i vattenbrynet vid skogskanten. Några av oss mindes att man ett tidigare år föreläst om historia rörande området, att där Onsala Kyrka nu är, låg förr en offerlund kallad ”Odens Sal”.
Vi gick förbi en kulle där det på en sten är inristat 1729, året det förmodas ha byggts en kvarn.

Ett annat harmoniskt tillfälle var då Fysioterapeuten berättade om och vi upplevde Mindfullness.
Några visste redan vad det är och hade informerats om att det är en metod som kan vara effektiv för minskning samt förebyggande av stress, oro, ångest och smärta. Han sa vid tillfället att vi gör en resa där vi riktar vår uppmärksamhet från topp till tå. Man fokuserar på nuet med hjälp av sinnena och andningen. Det går att träna upp sin förmåga till medveten närvaro. Vi blundade och lyssnade då han sa ”-Fokusera på tanke­resan från bröstkorg, axlar, fötter, knän, höft, navel, nacke, öra, näsa, öga, kind, andning. Andas lugnt in och ut, rikta uppmärksamheten mot det vi gör. Andas lugnt in och ut, rikta uppmärksamheten nerifrån fotsulorna till huvudknoppen”.

Fundersamma ögonblick
Redan första dagen på kolonin blev det utmaning oss emellan, vilken då startades med ”Tipspromenad”, vars frågor var uppsatta på olika ställen i närområdet. Nu vet vi att inget barn döptes till Anette i Sverige år 2022, att finalen av Eurovision Song Contest nästa år är i Malmö och att semesterboendet Strannegården invigdes 1962. Något annat kulinariskt vi lärde oss var vilken krydda det är som ger den ”karaktäristiska” smaken på småländsk kroppkaka, vilket är krydd­peppar.

Våra olika talanger framhävdes i ”charader” samt i ”Corn-hole”. I vilka det ”Gråa laget” kammade hem vinsten mot ”Röda laget” i båda tävlingarna.

I tävlingen ”När då då?” var det mycket fundering över kungar, drottningar, monarker, prinsar och pigor. Även rätta svar om länder, landskap, städer och givetvis årtal försökte funderas ut. Efter många långa ögonblick, ungefär halva passet, ökade rätta svar från ”Svarta Laget” vilket ledde till att det ”Gråa Laget” krossades utan barmhärtighet.

Vi brottades även i ”Boule” då ”Röda Laget” mötte ”Svarta Laget”. Det var en match med mycket taktiksnack vars resultat blev diffust då det spekulerades om muta, så det slutade oavgjort vilket ledde till att båda lagen slapp en svidande förlust.

I uterummet blev det tid för hjärngympa i ”Melodi­krysset” där svaren skrivs både lodrätt och vågrätt. Frågor som; ur vilken musikal kommer melodin ifrån, vilket är efternamnet på låtens textförfattare, vilken är första bokstaven i förnamnet på sångaren och vilket är denna låts svenska namn, ledde till mycket fundering.


Avslutande tillfälle
Rätt som det var tog veckan slut. Kläder, necessär och konstverk lades försiktigt ner i väskan.

Det blev ju flera harmoniska tillfällen i vått som i torrt och vi gjorde nog som Fysioterapeuten sa; vi andades lugnt och gjorde ”en resa där vi riktar vår uppmärksamhet från topp till tå”.


Vid pennan Maria Andersson
(med inspiration från alla deltagande)

P.S. Fotbolls VM Damer slutade med en bronsmedalj för Sverige D.S.