Äldre kvinna i landskapsdräkt från Jämtland

Minnesord Margaretha Andersson

Margaretha Andersson, vår tidigare verksamhetschef, har lämnat oss efter en kortare tids sjukdom. Margaretha blev drygt 80 år gammal och avled den 26 april 2022.

Vi är många som genom årens lopp lärt känna Margaretha som ansvarig på föreningskansliet, vän, kollega och en fantastisk förebild för oss som lever med neurologisk diagnos. Margaretha som växte upp i Jämtland fick tidigt i sitt vuxna liv diagnosen Myastenia Gravis (MG). En viktig vändpunkt blev den rehabilitering hon erbjöds på Treklöverhemmet i Ljungskile. Den erfarenheten gjorde att Margarethas hjärtefråga blev rätten till anpassad återkommande rehabilitering för personer med neurologiska diagnoser.

Margaretha anställdes 1988 som verksamhetschef på vårt kansli och gick i pension 2006. Första gången jag träffade Margaretha var för drygt 20 år sedan när jag som nybliven medlem ringde på dörrklockan hos Neuroförbundet Göteborg som då hette NHR. Margaretha såg att jag var vilsen med många frågor om livet. Hon tog hand om mig direkt, hade förmågan att lyssna och inspirera andra till en positiv livssyn. Hon fick mig att förstå att jag kunde bidra som en viktig resurs i föreningen. Det blev en vändpunkt för mig.

När någon avlider lämnar personen ofta ett stort tomrum efter sig. Det gäller i högsta grad Margaretha. Hon var med och startade MG-sektionen inom NHR 1979. Som verksamhetschef var hon spindeln i nätet som lämnade ovärderligt stöd till enskilda medlemmar och med stor entusiasm kämpade för de projekt och aktiviteter som Neuroförbundet har arbetat med under årens lopp. Som pensionär fortsatte hon att vara aktiv med flera förtroendeuppdrag. Hon var bl.a. vice ordförande i Stiftelsen Göteborgs MS-förenings Forsknings- och Byggnadsfond, aktiv styrelseledamot i Muskelfonden, Änggårdsstiftelsen och vår konstförening Konstarten. Våra tankar går till Margarethas familj.

Kent Andersson,
ordförande

Innehållsansvarig: Ann-Christin Östlund