Kända personer med epilepsi
Här är exempel på kändisar som gått ut offentligt med att de har epilepsi
- Elton John - musiker
- Neil Young – musiker
- Prince – musiker
- Theodore Roosevelt - president
- Fjodor Dostojevskij - rysk författare
- Alfred Nobel - instiftare av Noblepriset
- Vincent Van Gogh - konstnär
Diskrimineras på grund av sin epilepsi
Tina Söderback har epilepsi och behövde få helgerna arbetsfria så att hon kunde vila upp sig. Men i stället för att hjälpa henne sade arbetsgivaren upp henne.
Läkare vill ha Nationella riktlinjer för hantering av epilepsilarm
Risken för plötslig död vid epilepsi är störst vid frekventa och nattliga tonisk-kloniska anfall hos personer utan tillsyn. Epilepsilarm skulle kunna upptäcka många allvarliga anfall. Trots detta varierar förskrivning av epilepsilarm stort över landet. Nationella riktlinjer behövs för förskrivning av epilepsilarm och för uppföljning av deras användning, enligt tre läkare som skriver en kommentar i Läkartidningen.
Från obotbar till frisk - Fias son Calle blev av med sin epilepsi
Fia Gunnarssons son Calle diagnostiserades med epilepsi när han var 11 år. Oron ökade i takt med att anfallen kom allt oftare, ibland flera gånger om dagen. Men så hände något som förändrade allt.
Fick tunga behörigheten tillbaka efter tre år
Patrick har kört lastbil i 20 år med dispens för epilepsi i tonåren. Över en natt gjorde EU:s hårdare hälsokrav honom olämplig att köra tung lastbil. Han kämpade för att bli undantagen de nya kraven och efter tre år står han idag med sitt körkort i handen. ”Det gäller att ansöka om rätt saker och att aldrig ge upp”, säger han till tidningen Proffs. Patrick drog det längsta strået i sin kamp.
Kapsaicinreceptorn har viktig roll i hjärnan
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelades i år David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. David Julius använde det irriterande kemiska ämnet kapsaicin i chilipeppar för att isolera kapsaicinreceptorn TRPV1 från smärtnervtrådarnas cellkroppar. TRPV1 blev också ett svar på frågan hur människan på molekylär nivå känner av smärtframkallande temperaturer över 43 °C.