Närbild på tung lastbil. Foto.
Alla som medicinerar för epilepsi blev över en natt olämpliga att inneha lastbilskörkort. Foto: Pixabay.

Fick tunga behörigheten tillbaka efter tre år

Patrick har kört lastbil i 20 år med dispens för epilepsi i tonåren. Över en natt gjorde EU:s hårdare hälsokrav honom olämplig att köra tung lastbil. Han kämpade för att bli undantagen de nya kraven och efter tre år står han idag med sitt körkort i handen. ”Det gäller att ansöka om rätt saker och att aldrig ge upp”, säger han till tidningen Proffs. Patrick drog det längsta strået i sin kamp.

Patrick Jonasson, är åkare och kör flistransporter till värmeverken. En kort tid under tonåren drabbas han av några enstaka epilepsianfall vilket leder till att han medicineras och får gå på på läkarkontroller. Medicinen fungerar bra och några biverkningar har han aldrig upplevt.

Att köra lastbil är livet för Patrick och det är tillåtet att inneha tunga behörigheter med dispens även om man tar medicin för epilepsi och går på kontrollerna som krävs. Detta ändrades när Transportstyrelsen genom EU skärpte hälsokraven.

Alla som medicinerar för epilepsi blev över en natt olämpliga att inneha lastbilskörkort även om de är anfallsfria och har kört lastbil i 20-30 år.