Rehabilitering

Neurologiska diagnoser, skador och symtom är ofta livslånga och berör livets alla områden. För en del diagnoser finns bra mediciner, för andra inte.

Med rätt rehabilitering skapas förutsättningar att återfå så mycket som möjligt av förmågor och funktioner som fanns före sjukdomen eller skadan. Rehabilitering är också viktigt för att bevara och stärka de funktioner man har. 

Rehabilitering ska anpassas utifrån den enskildes behov och livssituation och det är viktigt att patienten är delaktig i planeringen och med att sätta upp individuella mål. Insatserna varierar därför för olika personer. 

Individuell rehabiliteringsplan

När din delaktighet i arbetslivet och aktiviteter i det sociala livet begränsas av din sjukdom eller skada, då är rehabilitering en väg tillbaka. Första steget är att du begär en rehabiliteringsbedömning. Nästa steg är att en individuell rehabiliteringsplan tas fram tillsammans med din läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, neuropsykolog, logoped och eller dietist.

Både kortsiktiga och långsiktiga mål bör formuleras. 

Olika former av rehabilitering

Rehabilitering kan drivas i såväl öppenvård som slutenvård. De som arbetar med rehabilitering är arbetsterapeuter, fysioterapeuter, dietister och logopeder men även kuratorer och neuropsykologer. Dessa arbetar tillsammans i team med dig som är patient.

Rehabilitering i öppenvård

Om du behöver rehabilitering kan du kontakta en rehabiliteringsmottagning direkt för att få råd och stöd. För att träffa en fysioterapeut eller arbetsterapeut behövs oftast ingen remiss. Men det kan vara olika regler i olika landsting.

Rehabilitering i slutenvård

Om insatserna inom öppenvård inte räcker till kan du få specialiserad rehabilitering i slutenvård. Det kan gälla dig som har en kronisk neurologisk sjukdom.

För att få specialiserad rehabilitering behövs en remiss från din läkare.

Inneliggande sammanhållen rehabilitering innebär 2–4 veckor där du helt kan fokusera på dig själv och din träning. Man kartlägger vilka behov, resurser och aktivitetsmöjligheter du har. Utifrån det skrivs en rehabiliteringsplan med tydliga mål för dig under din period på rehabiliteringsanläggningen.

I en del regioner kan du själv få välja mottagning/anläggning för din rehabilitering. Viktigt att noga ta reda på hur mycket stöd du kan få och vad respektive anläggning erbjuder. Stäm av med ditt läkarteam om de har rekommendationer.

Klimatrehabilitering

Rehabilitering i varmt klimat är inte en självklarhet. Regionerna har olika bestämmelser om vid vilka sjukdomar man kan få rehabilitering i varmt klimat. Tag kontakt med din region för att få veta vad som gäller där du bor.

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!
 

Relaterade nyheter

2019-07-29

Marie Bager ny ordförande i Valjeviken

Neuro Norrköpings ordförande Marie Bager har valts till ordförande i stiftelsen Valjeviken i Sölvesborg.

Läs mer
2019-07-29

”Ge läkare rätt att ordinera sammanhållen rehabilitering”

Kunskap och behov ska styra tillgången till rehabilitering, inte ekonomiska prioriteringar, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordförande för Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet.

Läs mer
2019-01-07

Ingen ska behöva vänta i tio år på en diagnos

Primärvården är i stort behov av reformering. Utredningen God och Nära vård har kommit med en mängd förbättringsförslag, men det behövs mer, skriver företrädare för bland annat Neuro.

Läs mer
2018-09-06

Hör Neuropodden om Neuros vårdpolitiska krav i riksdagsvalet 2018

Inför riksdagsvalet 2018 har Neuro ställt krav på politikerna att se till att den neurologiska rehabiliteringen ska få en högre status och bli tillgänglig för alla som behöver den i landet. I den här Neuropodden ger Neuros ordförande Lise Lidbäck sin syn på vad riksdagspolitikerna måste göra nu.

Läs mer
2018-08-24

Socialdepartementet fick del av Neuros rehabrapport

En delegation från Neuro fick en hel timmes möte med två nyckelmedarbetare på Socialdepartementet och kunde berätta om Neuros senaste rehabundersökning. Den har förbundet genomfört i en stor medlemsundersökning, med bekymmersamma resultat som pekar på avsevärda brister.

Läs mer
VAL 2018
2018-08-23

Så tycker partierna om neuro-rehabilitering

Den 9 september 2018 hålls tre val i Sverige; på kommunal, landstings och riksdagsnivå och några av valets viktigaste frågor har visat sig bli vård och rehabilitering. Reflex Magasin ställde två viktiga frågor för många av Neuros medlemmar till de åtta nuvarande riksdagspartierna.

Läs mer
2018-07-04

Först år 2072 kommer Sverige följa lagen

Neuros medlemmar vittnar om att färre än var femte person har en individuell rehabiliteringsplan trots att man har rätt till det enligt lag. Med dagens utveckling kommer lagen kommer att följas först år 2072, skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro, på Dagens Samhälles debattsida.

Läs mer
Debatt i GP
2018-06-08

Debatt: Säkra rätten till rehabilitering

I dag skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck en debattartikel i GP, tillsammans med Reumatiker- och Psoriasisförbundet. Bra rehabilitering innebär att människor ges möjlighet att träna rätt, må bättre, få en ökad livskvalitet och en större arbetsförmåga. Men i dag styrs tillgången till god rehabilit

Läs mer
2018-06-08

Neuro med i SKLs 1:a webbsända konferens om personcentrerad vård

SKL arbetar med personcentrerad vård som en viktig del i omställningen mot en nära vård. Och Neuro var med i premiär-webbinaret, där intresserade personer inom vård och politik över hela landet kunde vara med och chatta och se föreläsningarna. En fortbildningsmetod som sparar pengar, miljö och tid.

Läs mer
2014-01-09

Smärta ett mycket stort problem för många och en stor vårdutmaning

- Smärta är en stor utmaning för vården. Av de som drabbas av smärta är det många som tycker att den är det största problemet i sjukdomsbilden, eftersom smärtan ofta inverkar negativt på sömn, arbete, fritid samt på den upplevda livskvalitén. Det bekräftar sjukgymnasten och forskaren Cecilia

Läs mer