Hör Neuropodden om Neuros vårdpolitiska krav riktade till riksdagspolitikerna 2018

, Håkan Sjunnesson

Inför riksdagsvalet 2018 har Neuro ställt krav på politikerna att se till att den neurologiska rehabiliteringen ska få en högre status och bli tillgänglig för alla som behöver den i landet. Detta är mycket viktigt för att livet med en neurologisk diagnos ska fungera så bra som möjligt. I den här Neuropodden intervjuas Neuros ordförande Lise Lidbäck om neuros vårdkrav.

Inför Valet 2018 har ordförande Lise Lidbäck tillsammans med övriga förtroendevalda och kanslipersonalen i Neuro (Neuroförbundet), jobbat intensivt med att försöka föra fram angelägna vårdfrågor. Person får hjälp av en fysioterapeut. Att sträcka ut ett ben Neurologisk rehabilitering under ledning av fysioterapeut, något alla personer med neurologisk diagnos borde få tillgång till enligt Neuro. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuromediaDet handlar framför allt om rehabilitering och att snabbt få rätt diagnos ställd. Mycket viktigt för den som har konstiga neurologiska symtom och för att kunna påbörja en behandling.

Illa ställd med rehab från Uppsala norrut

Behovet av sammanhållen rehabilitering är stort och tyvärr skiljer sig möjligheterna mycket åt i landet. Värst är det från Uppsala och norrut, där många medlemmar är besvikna över den bristfälliga och i flera fall i princip obefintliga möjligheten till sammanhållen intensiv rehabilitering under individuell ledning.

- Detta är oacceptabelt eftersom alla människor med neurologiska diagnoser mår bättre med rätt sorts individuell rehabilitering. En förutsättning för ett så bra liv som möjligt, säger Lise Lidbäck.

Kräver också en parlamentarisk rehabutredning

Enligt ordförande Lidbäck kräver Neuro också att en parlamentarisk utredning tillsätts, för att studera landet och ställa diagnos på den neurologiska rehabiliteringen i Sverige. Efter det måste också ett åtgärdspaket presenteras och genomföras för att alla som behöver en individuell rehabiliteringsplan värd namnet ska få den.

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!