En blåmes som öppnar näbben mot en annan blåmes. Foto.
Neuroförbundet deltar i debatten. Foto: Pixabay.

Så tycker vi

Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående.

Vi deltar gärna i debatten, svarar på remisser och publicerar egna rapporter och yttranden - närhelst det berör våra medlemmar.

 

Relaterade nyheter

2022-09-07

Lise Lidbäck i ekot om den ojämlika vården

Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät. Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät.

Läs mer
2022-08-17

Staten måste be om ursäkt för övergrepp mot människor med funktionsnedsättning

En ursäkt från staten skulle visa att man lär av historien – och bidra till att sätta stopp för fortsatt vanvård. Nu måste staten be om ursäkt för det som skedde på institutioner som Vipeholm och andra. Det skriver företrädare för Neuro, Sveriges arbetsterapeuter, FUB, DHR och Funktionsrätt Sverige i en gemensam debattartikel på Altinget.

Läs mer
2022-06-20

Slöseri att inte satsa på neurologisk rehabilitering

Hos de som lider av neurologiska diagnoser finns en ökad risk att drabbas av folksjukdomar. Att ha en neurologisk diagnos behöver i sig inte innebära en försämrad hälsa. Men det kan finnas hälsorisker som hör ihop med livssituationen till exempel stillasittande i rullstol och brist på träning och rehabilitering. Det är hög tid att förebygga ytterligare sjukdom om Neuroförbundet får sätta agendan. Neuros ordförande skriver i SvD-bilagan Folkhälsa.

Läs mer
2022-06-10

Debatt: Säkerställ jämlik hälsa för personer med funktionsnedsättning

Årliga hälsoundersökningar behöver erbjudas personer med funktionsnedsättning, skriver debattörer från bland annat Funktionsrätt (där Neuro ingår), Vårdförbundet och Svenska läkarföreningen för habiliteringsmedicin på Dagens Medicin debatt.

Läs mer
2022-05-25

VIP-fil för kroniker sparar liv, lidande och pengar

Personer med flera kroniska sjukdomar tar uppskattningsvis 80 procent av de samlade vårdresurserna i anspråk. En mer personcentrerade vård med ökat fokus på förebyggande insatser sparar resurser och lidande. Svensk sjukvård har återkommande problem med långa väntetider, bristande vårdkedjor och en sjunkande produktivitet. Alla patientrepresentanter är eniga – det är personer med kroniska eller långvariga sjukdomstillstånd som är förlorarna, de hamnar längst bak i kön.

Läs mer