Orsaker till narkolepsi

Orsakerna till narkolepsi är inte helt klarlagda. Forskare har kommit fram till att en av orsakerna till störningen i hjärnans reglering av sömn och vakenhet är brist på hormonet orexin. Bristen på detta hormon beror på en autoimmun reaktion i kroppen.

Men forskare har också kommit fram till att vissa personer får narkolepsi utan denna brist på orexin. Där kan narkolepsi vara en konsekvens av en annan sjukdom eller en yttre skada. Därför har man delat in narkolepsi i två grupper, typ1 och typ2.

Både män och kvinnor kan få narkolepsi i alla åldrar, men oftast kommer de första symtomen redan i tonåren och för det mesta före 30 års ålder. Hos tio procent börjar sjukdomen före tio års ålder.

I takt med att kunskapen om narkolepsi ökar så söker allt fler, framförallt barn, tidigare vård. Om barn och tonåringar somnar på dagarna så kan det vara någon störning som bör undersökas.

Olika orsaker till narkolepsi, typ 1 och typ 2

Typ 1 beror på en autoimmun reaktion som innebär att kroppens immunsystem angriper de hjärnceller som producerar hormonet orexin som reglerar vakenhet och sömn. Det resulterar i en låg eller nästan obefintlig nivå av orexin.

Även personer som fick symtom efter att ha vaccinerats med Pandemrix har kategoriserats med narkolepsi typ 1. Vad som kanske inte är lika väl känt är att det uppkom betydligt fler fall av narkolepsi i länder som inte vaccinerade, till exempel i Kina. Det kan alltså vara själva svininfluensan som utlöst narkolepsi.

Nästan alla (98 procent) med narkolepsi typ 1 har en viss variant av vävnadstypen HLA (human leucocyte antigen). HLA är proteiner på cellernas yta med viktiga funktioner i immunsystemet. Ungefär en femtedel av befolkningen har denna variant av vävnadstypen HLA men alla insjuknar inte i narkolepsi. Det betyder att det krävs fler faktorer för att reaktionen i immunsystemet ska utlösas och orsaka narkolepsi. Dessa faktorer är inte fastställda ännu, men forskningen pågår.

Typ 2 kan vara en konsekvens av en annan sjukdom eller en yttre skada. Exempelvis vid andra neurologiska sjukdomar som MS (multipel skleros), efter infektioner i centrala nervsystemet, vid vissa tumörformer eller en större skallskada. Men orsaken är inte helt fastställd. För personer med narkolepsi typ 2 är orexin-nivåerna oftast i det närmaste normala.

Läs mer om att få diagnos och behandling.

Sakkunnig: Anne-Marie Landtblom, överläkare och professor i neurologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Innehållsansvarig: Helene Landersten

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 32 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!