Symtom vid multipel skleros (MS)
Det som kännetecknar MS är att olika områden av centrala nervsystemet påverkas under sjukdomens förlopp. Symtomen varierar därför på en mängd olika sätt beroende på var i centrala nervsystemet inflammationerna uppstår. Vanliga symtom är domningar, känselbortfall, värk, balanssvårigheter och en överväldigande trötthet.
Inflammation på synnerven är ett ganska vanligt sätt för sjukdomen att börja, och då är det synen som påverkas. Inflammation i en bana i hjärnan kan påverka rörligheten i en hand. En inflammation i lillhjärnan kan leda till att man blir skakig och väldigt yr. Inflammation i ryggmärgen gör att det kanske blir svårt att kissa. Man kanske inte kan börja kissa eller man kissar hela tiden, man tappar kontrollen på blåsan.
Symtomen vid MS varierar mer från dag till dag än vid någon annan sjukdom i centrala nervsystemet. Redan i det tidiga stadiet av sjukdomen finns ofta varaktiga, ospecifika symtom som oförklarad trötthet (fatigue) eller depression. Tröttheten kan under sjukdomsförloppet upplevas som det mest invalidiserande symtomet.
Exempel på symtom vid MS:
Vid MS kan man få några eller flera av symtomen i listan. Symtomen varierar beroende på var i centrala nervsystemet inflammationerna uppstår. Alla symtom nedan kan bero på andra orsaker än MS. Därför är det viktigt att få en utredning för att få klarhet i vad de beror på.
- Besvär med synen, synnervsinflammation, dubbelseende
- Förändringar i känseln på huden, som pirrningar eller domningar
- Värk, till exempel i händer, ben, fötter och rygg
- Smärta, exempelvis vid synnervsinflammation, i ansiktsnerven trigeminusneuralgi eller "MS-hug" en sorts kramp i mellangärdet i musklerna mellan revbenen.
- Trötthet, så kallad fatigue
- Nedsatt kontroll över urinblåsan, inkontinens
- Humörsvängningar
- Depression
- Balanssvårigheter
- Spända och svaga muskler, så kallad spasticitet, som medför nedsatt rörlighet. Vid MS är det spasticiteten i benen som dominerar.
- Koordinationsstörningar och skakningar
- Tal- och sväljsvårigheter, dysartri – neurologiskt orsakade talsvårigheter
- Sväljsvårigheter - dysfagi.
- Sexuell dysfunktion
- Kognitiva problem såsom bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, minnesförlust och bristande omdöme.
Förlopp vid MS
Det är svårt att förutsäga förloppet för MS. I början av sjukdomen är det vanligt att symtom från olika delar av det centrala nervsystemet kommer och går i form av skov. Efterhand övergår sjukdomen ofta, men inte alltid, i en sekundärprogressiv fas med successiv försämring. Mindre vanligt är att MS börjar som primärprogressiv utan skov.
Skovvis förlöpande MS
Grafisk kurva, skovvis förlöpande MS
Skoven uppträder i genomsnitt en gång per år i ett tidigt skede och därefter med längre mellanrum. Ett skov kan utvecklas akut under loppet av några minuter, men det är vanligare att det utvecklas under några timmar eller några dagar.
Ett skov är en akut inflammation någonstans i centrala nervsystemet som ger en akut försämring av någon funktion i kroppen. För att det ska räknas som ett skov ska det vara i minst 24 timmar. En del skov kan sitta i över ett halvår. Man ska alltid rådfråga sin MS-mottagning eller söka till akuten om man misstänker ett allvarligt skov.
Symtom som kallas falska skov eller pseudoskov är gamla skov som återkommer och ger liknande symtom som tidigare. Pseudoskov kan framkallas av kroppslig ansträngning, infektion med feber eller värme. Men det är alltså inte nya inflammationer.
Sekundär progressiv MS
Grafisk kurva, sekundär progressiv MS
Vid sekundär progressiv MS avtar antalet skov i princip helt, men vissa restsymtom kan vara kvar efter tidigare skov. Successivt övergår sjukdomen i ett mer kroniskt skede med gradvis försämring och allvarligare symtom. Långsamt tilltagande förlamning, domningar, fumlighet, urinträngningar och kognitiva problem med minne och koncentration, är vanliga symtom i detta skede.
Primär progressiv MS
Grafisk kurva, primärprogressiv MS
Primärprogressiv MS är en ovanligare form utan skov. Vid denna form av MS sker en kontinuerlig försämring av kroppsfunktionerna redan från början utan skov.
Benign (lindrig) MS
Lindrig MS börjar som en skovvis förlöpande MS, men fortfarande efter många år förekommer nästan inga funktionsnedsättningar.
Sakkunnig: professor Lou Brundin, överläkare vid neurologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
Tv och podd om ms
Doktor Mikael (Mikael Sandström) medverkar i både tv4:s nyhetsmorgon och i Läkarpodden med Tilde de Paula, för att prata om multipel skleros, ms.
Patric med ms och hans läkare Fredrik teamtävlar i ÖtillÖ SwimRun
Den 2 september tävlar neurologen Fredrik Piehl och hans patient Patric Tengblad med diagnosen ms, i den tuffa SwimRun-tävlingen ÖtillÖ i Stockholms yttre skärgård. Under ett dygn springer de 65 km och simmar totalt 10 km mellan 24 öar.
Hannes Lindahl belönas för insats inom neurologisk forskning
Hannes Lindahl, Syed Rahman och Lisa Mather vid Karolinska Institutet, delar på Lennmalms pris 2019, och belönas med 25 000 kronor och Lennmalms medalj i silver.
Louise Hoffsten gäst hos Lasse Kronér
Louise Hoffsten fick diagnosen MS i mitten av 90-talet. Genom åren har hon alltid varit öppen om sin sjukdom och när hon gästade ”Kronérs sommargäster” 17 augusti, berättade hon även om detta.
Träning hjälper - men svårt att orka med
Svår trötthet, även kallad fatigue eller hjärntrötthet, är vanligt hos personer med neurologiska diagnoser, till exempel MS, Parkinson och stroke. Det som hjälper bäst mot tröttheten är oftast fysisk träning. Samtidigt kan tröttheten vara det största hindret för att orka träna. Caroline Feldthusen