
Forskning om neurologiska sjukdomar
Tack vare generösa bidrag från våra givare kan vi varje år dela ut flera miljoner i bidrag till forskningsprojekt inom neurologiska sjukdomar. Vi delar i stor utsträckning ut bidrag till projekt där vi ser att resultaten kan komma sjuka människor till godo inom en relativt snar framtid.
Patienternas egen forskningsfond
Neuroförbundet delar varje år ut bidrag till en stor mängd forskningsprojekt inom neurologiska sjukdomar, symtom och funktionsnedsättningar. Vi prioriterar särskilt forskning som kan omsättas till praktisk nytta för patienter i närtid.
De insända bidragsansökningarna granskas av en vetenskaplig kommitté, som därefter beslutar om vilka som ska beviljas bidrag. Forskningskommittén leds av Fredrik Piehl, som är läkare och professor vid Karolinska Institutet.
Det som är speciellt för Neuros forskningsbidrag är att det är en patientorganisation som står bakom dem.
– Att få bidrag ifrån en patientorganisation är ett viktigt och speciellt erkännande för en forskare, säger Fredrik Piehl.
Bidragen gör nytta
Trots att en över en halv miljon människor är drabbade över neurologiska sjukdomar satsas det förhållandevis lite på neurologisk forskning. De bidrag vi får är därför otroligt viktiga för att bekämpa sjukdomar och förbättra tillvaron för personer med kronisk sjukdom.
Forskning om rehabilitering efter stroke
Inspelning med Sofie Andersson fysioterapeut och forskare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg och Margit Alt Murphy, fysioterapeut och forskare. De ger oss en inblick i hur ny teknik kan användas för att mäta och förstå rörelser i den drabbade kroppshalvan – och hur det kan göra skillnad i rehabiliteringen.
Ny forskning om fatigue - den extrema trötthet som drabbar många med MS
Simon Englund, doktorand och forskare vid Karolinska Institutet berättar om hjärntrötthet sk fatigue kopplat till multipel skleros (MS) och hur väl olika behandlingsmetoder fungerar för att lindra den.
Vill du delta i en forskningsstudie om sömnsvårigheter vid MS?
Sömnsvårigheter som även kallas insomni är ett problem som orsakar ett stort lidande for många människor med MS.
Vill du delta i forskningsprojekt som svår och ihållande trötthet?
Gustavsbergs universitetsvårdcentral vid Akademiskt primärvårdscentrum i Region Stockholm, i samarbete med Karolinska Institutet, driver ett forskningsprojekt som syftar till att öka kunskap om svår och ihållande hjärntrötthet och om vilken sorts behandling som kan vara hjälpsam.
Hallå där - forskaren Intissar Anan
Intissar Anan, professor vid Umeå universitet, har mottagit 500 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om Transtyretinamyloidos (ATTR) eller Skelleftesjukan.