Filmer om smärta
Här har vi samlat informativa filmer om smärta.
Nervsmärta eller neuropatisk smärta
Kort summering om nervsmärta, eller neuropatisk smärta. Mer forskning behövs om hur den uppstår och hur den kan botas. Genom att ge ett stöd till forskningen varje månad kan du vara med och göra skillnad för framtiden.
Forskning om neuropatisk smärta och nya behandlingsmöjligheter, Magnus Thordstein, universitetssjukhus-överläkare och forskare (docent, bitr. lektor) inom Klinisk neurofysiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping föreläser 2021.
Vad är långvarig smärta?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur smärta fungerar och definieras.
Var kommer smärtan ifrån?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar vad som händer i kroppen.
.
Läkemedel vid långvarig smärta
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus går igenom hur läkemedel kan dämpa smärta.
.
Undersökning vid långvarig smärta
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur en smärtanalys går till.
Vad är multimodal smärtrehabilitering, MMR?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur smärta kan påverkar olika områden i livet för en patient.
Tydliga könsnormer när långvarig smärta beskrivs
Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den medicinska behandlingen. Ett problem som lyfts i en avhandling vid Göteborgs universitet.
Svagströmsstimulering kan underlätta vid kronisk smärta
En ny metod för att behandla polyneuropatismärta har nyligen beviljats medel från Neuroförbundet. Studien leds av Magnus Thordstein på Klinisk Neurofysiologi i Linköping och är en fortsättning på en tidigare studie inom smärtlindring.
Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom
Med funktionell neurokirurgi menas kirurgiska ingrepp på nervsystemet som syftar till att lindra besvär och symtom av neurologiska sjukdomar och tillstånd. Sex forskare skriver i Läkartidningen om senaste nytt kring detta.
Långvarig smärta underskattad riskfaktor för hjärt–kärlsjuklighet
En ny studie visar att personer med långvarig smärta har en påtagligt ökad risk att utveckla hjärt–kärlsjukdom jämfört med personer utan smärta. Forskarna skriver själva om resultatet i Läkartidningen.
Epilepsi och långvarig smärta blir nya vårdförlopp
Epilepsi och långvarig smärta är två hälsotillstånd med stora patientgrupper där vården idag är ojämlik.
Smärtrehab får patienter att aktivera sig igen
Att leva med långvarig smärta kan påverka hela livet. Smärtan är en individuell känsla som skiljer sig åt från person till person, men som ofta leder till social isolering, depression och långa sjukskrivningar. På rehabiliteringsmedicin i Lund arbetar arbetsterapeuterna aktivt med att försöka få sina patienter att återigen aktivera sig trots att de har ont.
Om smärta - När kunskap sprids vill fler forska
Nanna De Rezende Strander är sektionschef inom högspecialiserad smärtvård vid Karolinska universitetssjukhuset och berättar för Neuro om vad som sker inom polyneuropatiområdet.
TLV ska utvärdera produkter för ryggmärgsstimulering
Elektrisk ryggmärgsstimulering är ett alternativt till läkemedelsbehandling vid svårbehandlad smärta. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska enligt Läkemedelsvärlden göra en hälsoekonomisk utvärdering av flera produkter för elektrisk ryggmärgsstimulering. Detta efter ett uppdrag från Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.
Efterlängtad lärobok om långvarig smärta
Långvarig smärta. Smärtmedicin vol 2. Emmanuel Bäckryd och Mads U Werner (redaktörer). Boken recenseras i Läkartidningen av Gunilla Brodda Jansen, docent, överläkare, rehabiliteringsmedicin och smärta; medicinsk rådgivare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.
När det onda aldrig släpper
Envis värk behandlas ofta nonchalant. Neuroforskning visar att smärtan blir en sjukdom i sig. Hjärnan blir överöst av smärtsignaler och klarar inte längre att filtrera och dämpa. Nya rön tyder även på en inflammation i själva nervsystemet.