Filmer om smärta
Här har vi samlat informativa filmer om smärta.
Nervsmärta eller neuropatisk smärta
Kort summering om nervsmärta, eller neuropatisk smärta. Mer forskning behövs om hur den uppstår och hur den kan botas. Genom att ge ett stöd till forskningen varje månad kan du vara med och göra skillnad för framtiden.
Forskning om neuropatisk smärta och nya behandlingsmöjligheter, Magnus Thordstein, universitetssjukhus-överläkare och forskare (docent, bitr. lektor) inom Klinisk neurofysiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping föreläser 2021.
Vad är långvarig smärta?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur smärta fungerar och definieras.
Var kommer smärtan ifrån?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar vad som händer i kroppen.
.
Läkemedel vid långvarig smärta
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus går igenom hur läkemedel kan dämpa smärta.
.
Undersökning vid långvarig smärta
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur en smärtanalys går till.
Vad är multimodal smärtrehabilitering, MMR?
Överläkare och docent Ola Svensson på högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus förklarar hur smärta kan påverkar olika områden i livet för en patient.
Nostalgiska föremål kan lindra smärta
Nostalgiska föremål och händelser kan lindra smärta genom distraktion, enligt en artikel i Dagens Nyheter som publicerades i påskhelgen. Forskningen om hur hjärnan reagerar på smärta kan ge nya metoder för att förebygga och lindra akut eller långvarig smärta, skriver tidningen.
Bolag fälls av IGN för missad narkotikavarning
Orion pharma får en straffavgift för att ha missat en narkotikavarning i sin marknadsföring av ett läkemedel mot bland annat neuropatisk smärta och epilepsi.
Fysisk hälsoundersökning viktigt vid utredning för ADHD
Under senare år har kunskapen ökat om sambanden mellan ADHD och ett flertal kroppsliga sjukdomstillstånd. Denna insikt belyser vikten av grundliga fysiska hälsoundersökningar av patienter vid utredning för ADHD, enligt fyra forskare som skriver i Läkartidningen.
Botulinumtoxin: ett gift och ett läkemedel
Pål Stenmark, professor i biokemi vid Stockholms universitet, ser botulinumtoxin – världens farligaste gift – som en legobyggsats han kan förändra så att det får nya funktioner. Ett mål är att få fram nya och effektivare läkemedel, bland annat mot smärta.
Kapsaicinreceptorn har viktig roll i hjärnan
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelades i år David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. David Julius använde det irriterande kemiska ämnet kapsaicin i chilipeppar för att isolera kapsaicinreceptorn TRPV1 från smärtnervtrådarnas cellkroppar. TRPV1 blev också ett svar på frågan hur människan på molekylär nivå känner av smärtframkallande temperaturer över 43 °C.
Kurs i neurologi för tandläkare
Hallå där Annika Johansson på Västra kursnämnden inom Tandläkarförbundet! Ni anordnar en kurs i neurologi för tandläkare. Berätta mer – varför ordnar ni denna kurs och varför är den viktig?
Neurologen svarar: Då ska du söka hjälp
Huvudvärk och domningar är vanliga symtom vid neurologiska sjukdomar. En halv miljon personer i Sverige lever med neurologiska diagnoser, som exempelvis MS, stroke, Parkinson och polyneuropati. Neurologiska diagnoser kan yttra sig på olika sätt och inte sällan kommer symtomen smygande. Det kan börja som domningar, ett pirrande eller skakningar i en kroppsdel som kommer plötsligt eller ökar snabbt i frekvens över tid.
Smärtlindring utan biverkningar med sjögräsmjuk teknik
Det här handlar om smärtforskning i mycket tidigt skede. Forskare vid Lunds universitet har vidareutvecklat en helt ny stimuleringsmetod mot svår smärta som ger individanpassad smärtlindring, utan de sedvanliga biverkningarna och en i det närmaste total blockad av smärta utan att annan känsel och motorik påverkas.
Uppdaterad lärobok i neurologi
Professor Sten Fredriksson recenserar den nya läroboken om neurologi: "En hel del har ändrats sedan 2012 års upplaga. Intressant nog har bokens omfattning minskat något i sidantal efter en tidigare expanderande trend. Hur är det möjligt? Jo, redaktörerna har rensat bort flera kapitel (akut neurologi, hypotalamo-hypofysära sjukdomstillstånd, neuropatisk smärta, cerebral pares och synpunkter på åldrandets neurologi)."
Digital föreläsning om neuropatisk smärta
Neuro startar veckan med Neuropromenaden genom att bjuda in till en lärorik digital föreläsning om en forskningsstudie kring neuropatisk smärta. Ett symtom som är vanligt vid diagnosen polyneuropati, men det förekommer även vid flera neurologiska diagnoser som exempelvis MS.