Orsaker till ryggmärgsskador

Orsaken till en ryggmärgsskada kan bero på olycka, sjukdom eller att den är medfödd. Ungefär 150 personer per år får ryggmärgsbrott på grund av olycka eller sjukdom i Sverige.

Förvärvade traumatiska ryggmärgsskador

Trafikolyckor står för cirka hälften av fallen och 15 % är dykolyckor. Olycksfallen är vanligast i tjugoårsåldern. Män står för 80 % av dem. Cirka 6 000 svenskar lever med sviterna efter en traumatisk ryggmärgsskada.

Mängden kompletta skador minskar i takt med att säkerheten i bilar ökar, med bättre bälten, krockkuddar osv. Bättre akut omhändertagande leder också till att färre skador blir kompletta.

Förvärvade icke traumatiska ryggmärgsskador

Ungefär 40–50 personer per år får tryckskador på ryggmärgen på grund av infektion, blödning eller tumör.

Ryggmärgsbråck

I Sverige föds ett trettiotal barn per år med ryggmärgsbråck och det finns omkring 1 000 barn och ungdomar med ryggmärgsbråck i landet. Det är en av de vanligaste missbildningarna i nervsystemet.

Ryggmärgsbråck utvecklas under fosterstadiets första fyra veckor. Det har ännu inte upptäckts att någonting i livsföringen orsakar skadan. Inte heller att sjukdom eller olycksfall under graviditeten skulle vara en anledning. Men en viss form av ärftlighet finns. Det tycks som om båda föräldrarna behöver bära på anlaget till missbildningen för att den ska uppstå. Förekommer ryggmärgsbråck i familjen är risken för upprepning förhöjd.

Internationella studier har visat att folsyra (en vattenlöslig B-vitamin) minskar risken för ryggmärgsbråck. Folsyratabletter kan köpas receptfritt på apotek. För att ha önskad effekt måste intaget av folsyra påbörjas före graviditeten.

Sakkunnig: med. doktor Claes Hultling, verkställande direktör, Stiftelsen spinalis

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om ryggmärgsskada

2022-02-15

Elektrisk stimulering hjälpte tre ryggmärgsskadade att gå och cykla

Läkartidningen berättar om tre förlamade män som bedömts ha fullständiga ryggmärgsskador men som kunde gå och cykla efter elektrisk stimulering av ryggmärgen. Mikael Svensson, professor i neurokirurgi vid Karolinska institutet, tycker dock enligt Läkartidningen att fynden ska tolkas försiktigt.

Läs mer
2022-01-17

Rollatorer vanligaste hjälpmedlet i Sverige

Socialstyrelsen har för första gången samlat statistik över förskrivna hjälpmedel. Kartläggningen visar att det är fler kvinnor än män som får hjälpmedel förskrivna. Och vanligaste hjälpmedlet är rollatorn.

Läs mer
2021-11-29

Ny avhandling om urinvägskomplikationer hos patienter med traumatisk ryggmärgsskada

Hallå där, Elisabeth Carlsson Farrelly, doktorand vid sektionen för klinisk geriatrik, NVS. Den 16 december försvarar du din avhandling ”The Stockholm Spinal Cord Uro Study”. Vad handlar den om, undrar Neurologi i Sverige?

Läs mer
2021-10-28

ABC om Cervikal myelopati

Cervikal myelopati karaktäriseras av balanssvårigheter och klumpighet i armar och ben. Den tidiga symtombilden förväxlas ofta med ett normalt åldrande. Utan kirurgisk behandling förvärras ofta symtomen med oåterkallelig neurologisk påverkan som följd.

Läs mer
2021-10-14

Nu är dragkampen om vård vid ryggmärgsskada avgjord

Det har varit en lång dragkamp mellan regionerna om det nationella uppdraget för att bedriva ryggmärgsskadevård. Men nu är beslutet fattat: Valet faller på Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.

Läs mer