Porträttbild på Lena mot ljusrosa bakgrund med ett citat. Fotomontage.
- Under uppväxtåren tränades jag till att klara mig själv så mycket som möjligt. Det slet hårt på kroppen. Foto: Privat.

"Det finns fortfarande en del okunskap hos allmänheten"

, Mattias Nordgren

Cerebral pares eller CP, betyder förlamning orsakad av en hjärnskada under fosterlivet eller tidigt i livet. Många symptom ryms i begreppet. Inför internationella CP-dagen bad vi Lena Ericson berätta om hur hon ser på dagen och om hur det kan vara att leva med diagnosen.

- Eftersom jag själv har en CP-skada, tycker jag att det är väldigt bra att diagnosen uppmärksammas. För trots allt finns det fortfarande en del okunskap hos allmänheten om hur det är att leva med denna livslånga diagnos. Från att det knappas märks till mycket grava tillstånd, säger Lena Ericson som är medlem i Neuro sedan många år.

Gångförmåga fram till 25

- Jag föddes i sluten av 50-talet, fick syrebrist under förlossningen, samt föddes mer än tre månader för tidigt. Som tilläggshandikapp fick jag både syn- och hörselnedsättning. Trots hård träning så kunde jag inte gå förrän vid sex år. Denna gångförmåga hade jag fram till cirka 25 års ålder. Då sa kroppen ifrån!

- Under uppväxtåren tränades jag till att klara mig själv så mycket som möjligt. Det slet hårt på kroppen. Så i mitt fall blev nacken utsliten och idag måste jag ha assistans dygnet runt. Jag brukar säga att från att har kunnat göra allt utom städning, till att idag kunna göra fem saker självständigt.

Viktig dag för att lyfta CP

- Jag tycker att det är jättebra att CP-dagen har kommit, för lyfta vår diagnos.. Och att öka folks förståelse för våra problem och orsaker.