Få diagnos vid ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada diagnostiseras när patienten kommer in till akutmottagningen och blivit förlamad. Beroende på var ryggmärgsskadan sitter så har man olika omfattning av förlamning.

Bara för att man har brutit ryggen eller nacken så betyder det inte att man har en ryggmärgsskada som rent förlamningsmässigt är likadan utan det finns stora individuella variationer i den här gruppen.

Christoffer Reeve, skådespelare som agerat Stålmannen, krossade sin tredje halskota, han kunde inte andas själv. Han var tvungen att ha respirator 24 timmar om dygnet.

Tomas Fogdö, en känd ryggmärgsskadad person i Sverige, skadade sin andra ländkota. Han har hela bröstkorgen intakt och kan även röra på benen lite grand, men inte tillräckligt för att gå.

Hur stor påverkan ryggmärgsskadan medför är alltså mycket individuellt. Därför är det svårt att komma med generella råd. Plötsligt ställs livet på ända och frågorna är många. Hur kommer framtiden att bli? Hur påverkas min familj? Ibland orkar man till en början inte att ta in all information.

Även om livet kanske känns kaotiskt, så har människan en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer. De allra flesta som får en neurologisk diagnos eller funktionsnedsättning hittar till en vardag igen med praktiska lösningar och förhållningssätt som underlättar.

Tipsa även din närmsta partner eller familj att lära sig mer om ryggmärgsskador. På så sätt är ni bättre rustade för fortsatta samtal och kan tillsammans planera för en vardag som fungerar.

 

Ryggmärgsbråck

Bråcket uppstår under tredje fosterveckan och kan diagnostiseras med hjälp av ultraljud, blodprov och fostervattensprov. Därför vet man ofta idag i förväg att ett barn kommer att födas med ryggmärgsbråck.

Sakkunnig: med. doktor Claes Hultling, verkställande direktör, Stiftelsen spinalis

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om ryggmärgsskada

2022-02-15

Elektrisk stimulering hjälpte tre ryggmärgsskadade att gå och cykla

Läkartidningen berättar om tre förlamade män som bedömts ha fullständiga ryggmärgsskador men som kunde gå och cykla efter elektrisk stimulering av ryggmärgen. Mikael Svensson, professor i neurokirurgi vid Karolinska institutet, tycker dock enligt Läkartidningen att fynden ska tolkas försiktigt.

Läs mer
2022-01-17

Rollatorer vanligaste hjälpmedlet i Sverige

Socialstyrelsen har för första gången samlat statistik över förskrivna hjälpmedel. Kartläggningen visar att det är fler kvinnor än män som får hjälpmedel förskrivna. Och vanligaste hjälpmedlet är rollatorn.

Läs mer
2021-11-29

Ny avhandling om urinvägskomplikationer hos patienter med traumatisk ryggmärgsskada

Hallå där, Elisabeth Carlsson Farrelly, doktorand vid sektionen för klinisk geriatrik, NVS. Den 16 december försvarar du din avhandling ”The Stockholm Spinal Cord Uro Study”. Vad handlar den om, undrar Neurologi i Sverige?

Läs mer
2021-10-28

ABC om Cervikal myelopati

Cervikal myelopati karaktäriseras av balanssvårigheter och klumpighet i armar och ben. Den tidiga symtombilden förväxlas ofta med ett normalt åldrande. Utan kirurgisk behandling förvärras ofta symtomen med oåterkallelig neurologisk påverkan som följd.

Läs mer
2021-10-14

Nu är dragkampen om vård vid ryggmärgsskada avgjord

Det har varit en lång dragkamp mellan regionerna om det nationella uppdraget för att bedriva ryggmärgsskadevård. Men nu är beslutet fattat: Valet faller på Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.

Läs mer