Få diagnos vid ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada diagnostiseras när patienten kommer in till akutmottagningen och blivit förlamad. Beroende på var ryggmärgsskadan sitter så har man olika omfattning av förlamning.

Bara för att man har brutit ryggen eller nacken så betyder det inte att man har en ryggmärgsskada som rent förlamningsmässigt är likadan utan det finns stora individuella variationer i den här gruppen.

Christoffer Reeve, skådespelare som agerat Stålmannen, krossade sin tredje halskota, han kunde inte andas själv. Han var tvungen att ha respirator 24 timmar om dygnet.

Tomas Fogdö, en känd ryggmärgsskadad person i Sverige, skadade sin andra ländkota. Han har hela bröstkorgen intakt och kan även röra på benen lite grand, men inte tillräckligt för att gå.

Hur stor påverkan ryggmärgsskadan medför är alltså mycket individuellt. Därför är det svårt att komma med generella råd. Plötsligt ställs livet på ända och frågorna är många. Hur kommer framtiden att bli? Hur påverkas min familj? Ibland orkar man till en början inte att ta in all information.

Även om livet kanske känns kaotiskt, så har människan en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer. De allra flesta som får en neurologisk diagnos eller funktionsnedsättning hittar till en vardag igen med praktiska lösningar och förhållningssätt som underlättar.

Tipsa även din närmsta partner eller familj att lära sig mer om ryggmärgsskador. På så sätt är ni bättre rustade för fortsatta samtal och kan tillsammans planera för en vardag som fungerar.

 

Ryggmärgsbråck

Bråcket uppstår under tredje fosterveckan och kan diagnostiseras med hjälp av ultraljud, blodprov och fostervattensprov. Därför vet man ofta idag i förväg att ett barn kommer att födas med ryggmärgsbråck.

Sakkunnig: med. doktor Claes Hultling, verkställande direktör, Stiftelsen spinalis

 

Nyheter om ryggmärgsskada

2019-05-15

Neurorapporten -19: En tredjedel får vänta över ett år på rätt diagnos

Neurorapporten visar på en ökning bland Neuros medlemmar när det gäller väntan mer än ett år från läkarbesök till korrekt diagnos. Från en fjärdedel (25 %) år 2014 till nästan en tredjedel (30%) år 2019. Se videoklippet från lanseringen av Neurorapporten under Neurologiveckan!

Läs mer
2019-05-03

Tillgänglighet i bostaden nyckeln till delaktigt liv

Att kunna sköta sin hygien, laga en bit mat och råda sig själv i sitt hem är exempel på delaktighet. Men hur enkelt är det att vara delaktig hemma för den som är äldre och lever med ryggmärgsskada? I sin avhandling belyser arbetsterapeuten och forskaren Lizette Norin vikten av tillgänglighet i bostaden.

Läs mer
2019-04-15

Vård för ryggmärgsskadade kan bli nationell högspecialiserad vård

Ett nytt område föreslås bli nationell högspecialiserad vård – vården för ryggmärgsskadade. Detta förslag går nu på remiss. Samtidigt har en lista tagits fram med fler än 250 nya förslag till vad som skulle kunna bli nationell högspecialiserad vård. Bland dessa ska nu sållas ut vilka områden som kan

Läs mer
2019-02-20

Kämpar för att ryggmärgsskadevården ska centraliseras i Sverige

Rehabiliteringsläkaren och professorn i medicinsk vetenskap Claes Hultlings vision om centralisering av rehabiliteringskliniker specialiserade på ryggmärgsskadade, är nu på väg att slå igenom även i Sverige. Lyssna på poddintervjun med Claes.

Läs mer
2019-01-29

Ny metod kan diagnostisera hjärntrötthet

Det går att hitta och objektivt ställa diagnos på trötthet (fatigue/hjärntrötthet) efter skallskada visar en avhandling från Umeå universitet.

Läs mer