Få diagnos vid ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada diagnostiseras när patienten kommer in till akutmottagningen och blivit förlamad. Beroende på var ryggmärgsskadan sitter så har man olika omfattning av förlamning.

Bara för att man har brutit ryggen eller nacken så betyder det inte att man har en ryggmärgsskada som rent förlamningsmässigt är likadan utan det finns stora individuella variationer i den här gruppen.

Christoffer Reeve, skådespelare som agerat Stålmannen, krossade sin tredje halskota, han kunde inte andas själv. Han var tvungen att ha respirator 24 timmar om dygnet.

Tomas Fogdö, en känd ryggmärgsskadad person i Sverige, skadade sin andra ländkota. Han har hela bröstkorgen intakt och kan även röra på benen lite grand, men inte tillräckligt för att gå.

Hur stor påverkan ryggmärgsskadan medför är alltså mycket individuellt. Därför är det svårt att komma med generella råd. Plötsligt ställs livet på ända och frågorna är många. Hur kommer framtiden att bli? Hur påverkas min familj? Ibland orkar man till en början inte att ta in all information.

Även om livet kanske känns kaotiskt, så har människan en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer. De allra flesta som får en neurologisk diagnos eller funktionsnedsättning hittar till en vardag igen med praktiska lösningar och förhållningssätt som underlättar.

Tipsa även din närmsta partner eller familj att lära sig mer om ryggmärgsskador. På så sätt är ni bättre rustade för fortsatta samtal och kan tillsammans planera för en vardag som fungerar.

 

Ryggmärgsbråck

Bråcket uppstår under tredje fosterveckan och kan diagnostiseras med hjälp av ultraljud, blodprov och fostervattensprov. Därför vet man ofta idag i förväg att ett barn kommer att födas med ryggmärgsbråck.

Sakkunnig: med. doktor Claes Hultling, verkställande direktör, Stiftelsen spinalis

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om ryggmärgsskada

2019-10-14

Kognitiv rehabilitering är livsviktig

På Neurologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund finns det multidisciplinära team för flera neurologiska diagnoser. Något som årets neurorapport efterlyser mer av. Vuko Wahlfrid är neuropsykolog och ingår i Parkinsonteamet, tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare. –Kognitiv rehabilitering är livsviktig och vi är ett fullständigt neuroteam runt varje patient och anhörig, säger Vuko Wahlfrid.

Läs mer
2019-09-27

Nya metoder för ryggmärgsstimulering hjälper fler med svår nervsmärta

Elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation), innebär att man placerar en elektrod i ryggen utanför ryggmärgen. Elektroden kopplas till en pulsgenerator/stimulator placerad under huden som sänder ut lågfrekventa och högfrekventa pulser, som påverkar smärtsignaler och upplevelsen av smärt

Läs mer
2019-09-24

43 minuter podd om inkontinens

Läkarpodden handlar denna vecka om inkontinens. Vem som helst, ung eller gammal, man eller kvinna, kan tillfälligt eller under en längre tid få besvär med inkontinens. Det är ett vanligt problem vid neurologiska sjukdomar och skador. Minst en halv miljon svenskar har problem med inkontinens.

Läs mer
2019-07-25

Personer med neurologiska diagnoser blir tagna för att vara fulla

Sveriges radio har gått igenom anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, do. Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar i inslaget.

Läs mer
2019-06-05

Remissvar om nationell högspecialiserad vård vid avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas

Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss. Vi kan konstatera att i det underlag som sakkunniggruppen lämnat så föreslås att avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas inte ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Som grund för detta..

Läs mer