Få diagnos vid ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada diagnostiseras när patienten kommer in till akutmottagningen och blivit förlamad. Beroende på var ryggmärgsskadan sitter så har man olika omfattning av förlamning.

Bara för att man har brutit ryggen eller nacken så betyder det inte att man har en ryggmärgsskada som rent förlamningsmässigt är likadan utan det finns stora individuella variationer i den här gruppen.

Christoffer Reeve, skådespelare som agerat Stålmannen, krossade sin tredje halskota, han kunde inte andas själv. Han var tvungen att ha respirator 24 timmar om dygnet.

Tomas Fogdö, en känd ryggmärgsskadad person i Sverige, skadade sin andra ländkota. Han har hela bröstkorgen intakt och kan även röra på benen lite grand, men inte tillräckligt för att gå.

Hur stor påverkan ryggmärgsskadan medför är alltså mycket individuellt. Därför är det svårt att komma med generella råd. Plötsligt ställs livet på ända och frågorna är många. Hur kommer framtiden att bli? Hur påverkas min familj? Ibland orkar man till en början inte att ta in all information.

Även om livet kanske känns kaotiskt, så har människan en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer. De allra flesta som får en neurologisk diagnos eller funktionsnedsättning hittar till en vardag igen med praktiska lösningar och förhållningssätt som underlättar.

Tipsa även din närmsta partner eller familj att lära sig mer om ryggmärgsskador. På så sätt är ni bättre rustade för fortsatta samtal och kan tillsammans planera för en vardag som fungerar.

 

Ryggmärgsbråck

Bråcket uppstår under tredje fosterveckan och kan diagnostiseras med hjälp av ultraljud, blodprov och fostervattensprov. Därför vet man ofta idag i förväg att ett barn kommer att födas med ryggmärgsbråck.

Sakkunnig: med. doktor Claes Hultling, verkställande direktör, Stiftelsen spinalis

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om ryggmärgsskada

2019-12-17

Kent i både DN och Reflex om hantering av sin smärta och inkontinens

Neurostödd försking Neuromedlemmen Kent Revedal lever med både inkontinens och långvarig neuropatisk smärta sedan olyckan 2010. Han har lärt sig att hantera sina utmaningar och vill energiskt hjälpa andra. Han porträtteras nu i både Reflex Magasin och Dagens Nyheter och Neurofonden bidrar till forskning om smärtorsak.

Läs mer
2019-11-22

Behandling av ryggmärgsskador gav ingen effekt

Läkemedelsföretaget Bioarctic lägger ned ett forskningsprojekt om behandling av komplett ryggmärgsskada. Detta sedan de första resultaten inte visat någon effekt alls.

Läs mer
Debatt i jp.se
2019-11-08

Debatt: Rädda den nya neurologi- och strokevården

Vi är djupt oroade för den framtida neurologi- och strokevården på Ryhov. "Döm om vår förvåning när vi nyligen fick besked om ett förestående beslut som innebär att den neurologiska verksamheten inte får flytta in i de nya lokaler, som håller på att byggas efter de behov personer med neurologiska sjukdomar har." Neuromedlemmarna Emma Åverling och Josefin Kowalsson i debattartikel på jp.se.

Läs mer
"Mycket positivt"
2019-11-01

Vård för ryggmärgsskadade blir nationell högspecialiserad vård

Socialstyrelsen har beslutat att viss vård vid ryggmärgsskador blir nationell högspecialiserad vård. Denna ska bedrivas vid fyra enheter i landet.

Läs mer
2019-10-25

Forskning om neuropatisk smärtas orsak fick stort Neurofondsbidrag

Neurostödd försking Smärt- och Rehabiliteringscentrum i Linköping får ett av Neurofondens två stora forskningsbidrag 2019 för forskning om långvarig neuropatisk smärta. -Det är en spännande dimension att få forskningsbidrag från en medlemsorganisation som Neuro, där många lever med neuropatisk smärta, säger forskaren

Läs mer