Att leva med cerebral pares (CP)

"Jag hatar när folk talar över huvudet på mig"
– Min cp-skada gör att jag har problem med gången och besvär med balansen. Finmotoriken är inte heller så bra, berättar Emma. Som så många andra personer med cp möts hon ofta av människors nedlåtande attityd:

– När min man Per och jag är ute händer det att folk vänder sig till honom och vill tala över huvudet på mig. Jag hatar det, säger hon.

Emma Åverlings taktik har blivit att tydligt tala om att det går utmärkt att tala med henne, fastän hennes fötter pekar inåt.

Emma Åverling minns barndomen i Småland som bra. I skolan fick hon det stöd som hon behövde i matematik och svenska för att avhjälpa vissa inlärningssvårigheter. En kort period blev hon mobbad, men sa ifrån och då upphörde det.

I dag jobbar Emma Åverling halvtid på ett kafé, har en dotter i tonåren och maken Per. På fritiden träffar hon gärna vänner och chattar på internet. Dessutom är hon engagerad i Neuro. Emma är ofta ute i skolor och berättar om hur det är att leva med en CP-skada.

– Att barn undrar över varför någon går på ett annorlunda sätt är ju inget konstigt, förklarar hon och anser att det bästa sättet att bemöta fördomar är med rak information.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet