Nyheter
Namninsamling mot ett försämrat högkostnadsskyddet för läkemedel
Regeringen föreslår en kraftig försämring av högkostnadsskyddet för läkemedel, vilket skulle drabba kroniskt sjuka och människor med funktionsnedsättning som redan har det tufft ekonomiskt. Förslaget måste stoppas.
Rätten till ideellt arbete är inte självklar för alla
Den grundlagsskyddade rätten till ideellt arbete och politiskt engagemang är inte självklar för den som har sjukersättning, det skriver Neuroförbundet tillsammans med flera andra i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.
Remissvar på en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd för att utveckla och samordna arbete inom området. Neuroförbundet har inkommit med våra inspel.
Brister i styrningen av funktionshinderspolitiken
En ny granskningsrapport från Riksrevisionen visar att på stora skillnader mellan de nio myndigheter som har ett särskilt sektorsansvar inom funktionshinderspolitiken, delvis på grund av otydlig styrning av funktionshinderspolitiken.
Funktionsrätten ingen svensk stolthet längre
Med anledning av Internationella funktionsrättsdagen skriver Neuroförbundet med flera en debattartikel där vi lyfter fram viktiga brister i Sveriges funktionshinderspolitik och uppmanar till åtgärder.
Många får inte vardagsekonomin att gå ihop
Funktionsrätt Sverige vill att regeringen ser över regelverket som omgärdar personer med funktionsnedsättning – då deras ekonomiska situation förvärrats.
Neuroförbundet ser fram emot en skärpt vårdgaranti
Nu har utredningen Behovsstyrd vård på allvar startat sitt viktiga arbete. ”Vi är förväntansfulla inför den här utredningen”, säger Johanna Andersson, vice ordförande i Neuroförbundets styrelse. ”Utredningens kärnuppdrag är att hitta former för en stärkt vårdgaranti inom specialistsjukvården och det är en mycket central fråga för förbundets medlemmar.”
Vi vill se en ökad nationell styrning av neurosjukvården
Neuroförbundets senaste rapport visar att vården är ojämlik över landet. Nu vill vi se en tydligare nationell styrning av neurosjukvården, skriver förbundsordförande Lise Lidbäck.
Neuroförbundet ger både ris och ros till regeringens budget
En av Neuroförbundets två viktigaste önskningar inför budgeten uppfylldes när regeringen igår meddelade att statsbidraget till funktionshinderorganisationerna höjs. ”Det känns fantastiskt att regeringen äntligen lyssnat”, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. En annan positiv nyhet är den föreslagna indexeringen av assistansersättningen, som skulle skapa en större förutsägbarhet för de av Neuroförbundets medlemmar som har personlig assistans. Mindre positivt är de begränsade generella satsningarna på sjukvård, som dock innehåller några välkomna delar.
Vi vill ha en neuromiljard
Inför att regeringen presenterar sin budget för 2025 den 19 september så har vi tillsammans med resten av Vårdsverige lämnat in en lista på förväntningar.
Hälsodata för en mer jämlik vård och färre vårdskador
Tillsammans med bland andra ForskaSverige och Sveriges Läkarförbund uppmanar vi idag regeringen och länets riksdagsledamöter till beslut om ett nationellt ramverk för hantering och användning av hälsodata. Det skulle bidra till en mer jämlik vård och färre vårdskador.
ALS-patienter nekas ny godkänd bromsmedicin
Den 30 maj godkände EU-kommissionen en ny medicin som kan hjälpa patienter med en sällsynt och ofta ärftlig variant av ALS. Nu vill vi se en snabb process för att möjliggöra tillgång för svenska patienter, skriver flera patienter och företrädare för intresseorganisationer.
Staten måste ta över ansvaret för sällsynta diagnoser
Nätverket för spinal muskelatrofi och Neuroförbundet vill se ett nationellt ansvar för läkemedel till personer med sällsynta diagnoser, skriver Pernilla Becker och Lise Lidbäck.