Nyheter
Hallå där - forskaren Brynhildur Hafsteinsdóttir,
Brynhildur Hafsteinsdóttir, doktorand vid sektionen för klinisk neurovetenskap vid Göteborgs universitet, har mottagit 800 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om polyneuropati.
Videostöd i ambulans kan rädda strokepatienter
Om ambulanspersonal kan konsultera en strokespecialist via videolänk före transport kan liv räddas och bestående skador förhindras, visar en ny studie.
Ny kartläggning över hur morfin lindrar smärta
Forskare vid Karolinska institutet har i en ny studie undersökt hur morfin lindrar smärta.
Totalt 2,5 miljoner kronor har delats ut till ALS-forskningen!
Stoppa ALS och Neuroförbundet har under flera år tillsammans drivit en riktad insamling för att möjliggöra uppstart och drift av ett unikt, rikstäckande center för behandlingsstudier för ALS-patienter, med målet för att göra kliniska studier mer tillgängliga för patienter i Sverige.
Neuroförbundets stora forskningsbidrag 2024
På Polyneuropatidagen den 16 oktober, hade vi det stora nöjet att dela ut årets stora forskningsbidrag till tre olika forskningsprojekt runt om i landet. Fokus var att öka kunskaperna inom Polyneuropati.
Hjärnmarkör i blodprov förutspår stroke
Med ett enkelt blodprov som återspeglar hjärnhälsa går det att förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke, enligt en ny studie.
Varningssignalen som löper amok
Smärta är en livsviktig varningssignal. Men när nervsystemet skadas kan kroppen fortsätta att göra ont – trots att varningen inte längre behövs.
Analys av proteiner kan förutsäga svår MS
En kombination av endast 11 proteiner kan förutsäga hur svår multipel skleros (MS) olika personer kommer att få många år framåt i tiden. De identifierade proteinerna skulle kunna användas till att individanpassa behandlingen efter hur svår sjukdomen förväntas bli. Studien har letts av forskare vid Linköpings universitet.
Spännande tider för ALS-forskningen
Caroline Ingres projekt är ett av tre som får mångmiljonbidrag av Neuroförbundet för forskningsprojekt kring ALS. Det här ska projektet leda till.
Mångmiljonbelopp till ALS-forskning
Neuroförbundet delar i år ut rekordstora forskningsbelopp för tre forskningsprojekt om ALS. Anneli Ozanne vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, är en av dem som får bidrag för ett projekt. Detta för att utveckla stödet till familjer där en förälder har ALS. - Vi behöver en mer jämlik vård och förhoppningen är att detta projekt kan vara en del som bidrar till det, säger Anneli Ozanne.
Miljonstöd för att forska om ALS
Grattis Peter Andersen, du får 5,4 miljoner kronor av Neuroförbundet för ett projekt med att forska om ALS!
EUPATI Sverige - utbildning om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik
Är du intresserad av att lära dig mer om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik för att kunna bidra till en god och jämlik hälsa för alla? Då kan EUPATI Sveriges utbildning vara något för dig.
Rekordstort bidrag till ALS-forskning
Neuroförbundet delar ut nära 14 miljoner kronor till tre ALS-forskningsprojekt. Forskningen ska bidra till bättre omvårdnad, nya mediciner och precisionsläkemedel. - Det är den största summa vi på Neuroförbundet har delat ut och förhoppningen är att bidragen ska kunna förbättra livet för många, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuroförbundet.
Forskningsansökan
Varmt välkommen att söka bidrag till forskning om neurologiska diagnoser. Ansökningsperioden för bidrag som avser forskning under 2024 öppnar 15 augusti 2023. Sista ansökningsdag är 30 september i år för medel till 2024.
Vill du delta i en enkätstudie om funktionsnedsättning och cykling?
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) söker både personer med funktionsnedsättning som cyklar och personer med funktionsnedsättning som inte cyklar.