En kvinna som ser trött och smärtpåverkad ut. Foto.
Neuropatisk smärta är vanligt vid många neurologiska diagnoser och det är en smärta som skiljer sig från "vanlig traumatisk smärta", även när det gäller behandling. Foto: Peder Björling.

Bolag fälls av IGN för missad narkotikavarning

Orion pharma får en straffavgift för att ha missat en narkotikavarning i sin marknadsföring av ett läkemedel mot bland annat neuropatisk smärta och epilepsi.

Läkemedlet Pregabalin orion (pregabalin) används bland annat mot neuropatisk smärta och vissa typer av epilepsi. Sedan flera år är läkemedlet narkotikaklassat i syfte att stoppa omfattande illegal handel. 

Informationsnämnden IGN har nu granskat en så kallad "rollup" från läkemedelsföretaget Orion pharma, som marknadsför läkemedlet, och sett att den saknar en narkotikavarning. Då marknadsföringen strider mot regelverket måste företaget betala 55 000 i straffavgift.

Orion Pharma konstaterar att informationen i detta specifika fall har missats och har svarat att det accepterar anmärkningen. Företaget uppger dock att rollupen ännu inte har använts, men enligt IGN har det enligt praxis ingen betydelse.