Fredags Hörnan 19 mars
Andra avsnittet i andra säsongen av Fredags Hörnan! Vi vill passa på att tacka för all fin respons. Som varje vecka har leds programmet av Loke Nyberg. Vi har en gäst i studion, Åsa i köket och Tesa kommer med tips.
Mycket nöje!
Klicka på bilden ovan för att se avsnittet. Om du vill få bilden större kan du klicka på knappen för helskärm. (Den ser ut som en liten tavelram och finns längst ner till höger i filmrutan efter att du klickat på play.
Veckans gäst
Petronella Larsson pratar om Göteborg Open, Sveriges största rekryteringstävling för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Glädjen man får ut av idrotten och hur hon har löst problemet med träningsförbud under pandemin.
Petronella har fler strängar på sin lyra utöver sitt idrottsintresse. Skönhet, hudvård och välbefinnande är också en stor del av hennes tillvaro. I klippet pratar hon om sina produkter och vill du veta mer kan du kika in på hennes Facebook.
Veckans Kluring!
Rätta svaret på förra veckans kluring var Dammsugare, både ett bakverk och en vanlig maskin i hemmet?
Göteborgsk båt eller ett kräldjur
Vad för ord kan betyda båda orden ovan?
Maila ditt svar till info.gbg@neuro.se
I köket med Åsa
Kycklinggryta ”allt-i-ett” i lergryta
Ingredienser:
500g kycklingbröst
3 morötter
½ blomkålshuvud
2 gula lökar
200 g champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 citron
½ dl japansk soja
svartpeppar
timjan, rosmarin, salvia, persilja (1 kvist av varje), spara lite timjan till serveringen
Gör så här:
-
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten.
-
Skär kycklingbrösten i grytbitar.
-
Skala morötterna och skär dem i tjocka skivor. Skala löken och grovhacka. Ansa blomkålen och dela i buketter. Skär champinjonerna i klyftor. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Skölj citronen och skär den i klyftor.
-
Bind ihop kryddorna till en bukett.
-
Ta upp lergrytan ur blötläggningen. Lägg i samtliga ingredienser men spara halva citronen till serveringen.
-
Sätt in grytan i kall ugn. Starta ugnen och sätt temperaturen på 150 grader.
-
Låt grytan stå i ugnen minst 3 - 4 timmar och gör något annat trevligt under tiden. Ta ut och rör runt lite efter halva tiden.
-
Servera med de sparade citronklyftorna och lägg på lite extra timjan.
Dryckestips:
Till detta föreslår jag ett kryddigt och mustigt vin från Rioja i Spanien, gjort av tempranillodruvor.
Nr 1267001 El Coto Spanien 750ml 95 :-
Nr 1267002 El Coto Spanien 375 ml 49 :-
Alkoholfritt:
Nr 19028 Brooklyn, alkoholfri öl 330 ml 15,90 :-
Tesa tipsar
Handarbete för den icke så fingerfärdiga. Ämnet är Nålbindning, en mycket gammal metod för att tillverka kläder så som mössor, vantar eller större saker som koftor.
Veckans musikinslag
Framförs av Eddie Wheeler som skrivit både text och musik speciellt för detta framträdande.
Mycket nöje och vi ses igen nästa vecka
Innehållsansvarig: Teresé Antonsson