Vänligen godkänn marketing cookies för att kunna se videon

Fredags Hörnan 19 februari

Äntligen fredag!
Nytt avsnitt av Fredags Hörnan är här!
Mycket nöje!

Tredje avsnittet

Idag träffar vi Jesper Odelberg. Träffar Åsa Ringman i köket och Tesa tipsar också så klart. Kluring och trudelutt bjuder vi också på.

Klicka på bilden ovan, och vill du få bilden större kan du klicka på knappen för helskärm. (Den ser ut som en liten tavelram och finns längst ner till höger i filmrutan efter att du klickat på play, i samma rad men längst till vänster finns en annan knapp som ger undertext)

Denna vecka hoppas vi att någon vågar sig på en gissning på Kluringen. Gissningarna har lyst med sin frånvaro. 

Dagens recept

Ingredienser till biffar:

300g lammfärs
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin, färsk hackad
1 tsk salvia, färsk hackad
1 tsk oregano, färsk hackad
1 pkt fetaost (räcker även till salladen)
salt och peppar

Ingredienser till grekisk sallad:

sallad (gärna Cosmopolitan)
4 tomater
½ gurka
1 liten rödlök
½ kalamataoliver
fetaost
torkad oregano
svartpeppar
olivolja

Ingredienser till tzatziki:

½ gurka
2 vitlöksklyftor
1 burk rysk yoghurt
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja


Gör så här:

Börja med tzatzikin
1. Grovriv gurkan och krama ur så mycket vatten som möjligt
2. Lägg yoghurten och gurkan i en skål
3. Skala och pressa i vitlöksklyftorna.
4 Tillsätt salt, peppar och olivolja. Blanda och låt stå kallt tills servering.

Biffarna
5. Lägg färsen i en bunke.
6. Finhacka de färska kryddorna (går att ersätta med torkade), skala och pressa vitlöken och blanda ner örtkryddor och vitlök i färsen
7. Salta och peppra efter smak
8. Skär 6 bitar av fetaosten. Forma 6 biffar av färsen, med en bit fetaost i varje.
9. Ställ åt sidan medan du gör salladen.

Salladen
10. Skär sallad, tomat och gurka i bitar
11. Skala och skär rödlöken i halva ringar
12. Tärna resten av fetaosten, låt oliverna rinna av
13. Blanda grönsakerna, fetaosten och oliverna på ett salladsfat. Ringla över lite olivolja, smula över        torkad oregano och ta några drag med pepparkvarnen
14. Stek biffarna på medelhög värm, ca 4 minuter/sida.
15. Servera de nystekta biffarna med den grekiska salladen och tzatzikin

Dryckestips:

Ett kryddigt och mustigt rödvin passar fint till denna rätt, t ex

3241701 Villa Puccini, 750 ml, 89kr
3241702 Villa Puccini, 375 ml, 54kr

Alkoholfritt:

Tyvärr är utbudet av alkoholfria rödviner inte så bra som man kan önska. Vi provade en nyhet som hade mindre sockerhalt än de som funnits tidigare men tycker inte att den höll måttet. Om ni själva vill prova är det följande vin:

Nr 1900601 Cognato Red, 750 ml, 69kr

Skulle dock hellre föreslå att man väljer öl som alkoholfritt alternativ, det finns många utmärkta att välja på t ex:

Nr 1973 Easy Rider Bulldog IPA, 330 ml, 15:90
Nr 1194515 Brewdog Punk AF, 330 ml, 13:90 + pant 1kr
Nr 196703 Mikkeller Drink in the snow, 330 ml, 21.90

Veckans kluring

Chokladägg eller ansiktsdel
Vad för ord kan betyda båda orden ovan? 

Maila ditt svar till info.gbg@neuro.se

Tesa tipsar

Idag handlar det om böcker igen. 
Sagan om Isfolket, inte mindre än 47 böcker är det i denna serie men man ska inte bli avskräckt av mängden. Varje bok är en (nästan) avslutad historia och det är inga tegelstenar utan lite lagom långa.