Gabriella Wrange klädd i vit t-shirt. Foto
Foto: Jonas Eng Text: Tim Andersson

”Smärtan sprakar som tomtebloss”

Det ”bråkar” i Gabriella Wranges kropp och smärtan har varit en del av vardagen i många år på grund av diagnosen polyneuropati. Värst är den om natten, men hon har knep som hjälper henne att hantera det onda.

Det började med dubbelseende. Sedan kom symtomen ett efter ett: problem med balans och motorik, känselbortfall och en upplevelse av att det brinner och pirrar i benen.

– Jag brukar säga att det ”bråkar” i kroppen. Ibland sprakar det som tomtebloss, och det kan övergå i kramp. Tyvärr kommer det oftast på natten, och då är det hopplöst att sova.

Gabriella Wrange har sedan elva år tillbaks diagnosen polyneuropati, som orsakar en funktionsnedsättning i kroppens perifera nerver. Dessa leder impulser som styr muskler och tar emot känselintryck från huden till och från ryggmärgen och hjärnan.

– I mitt fall är dessutom det autonoma nervsystemet drabbat. Det reglerar sådant som inte är viljestyrt: värme, kyla, blodtryck, tarm och blåsa, funktioner som bara ska fungera men som är störda i mitt fall. Jag kan till exempel svettas på överkroppen och samtidigt frysa om fötter och händer.

Hennes smärtbild är mångfacetterad. ”Skelettsmärtan”, som hon kallar den – ett molande långt inne i kroppen – har avtagit tack vare läkemedlet amitriptylin. Annat är dock kvar. Musklerna gör ont, och myrkrypningar är svåra att komma till rätta med. 

– Regelbunden träning kan lindra, så jag går med stavar, balans- och styrketränar på gym och bassängtränar. Och mot kramp hjälper salt och mineraler, vilket jag behöver extra av, troligen på grund av den rikliga svettningen.

Efter en stillasittande dag märker hon att det blir värre på natten. Samma sak om hon är kall om vrister och fötter. 

– Därför ser jag till att vara riktigt varm vid sänggående, och ibland får värmedynan följa med i sängen.

Något annat som biter på bråkandet, och som hon upptäckt på egen hand, är en spikmatta. Hon lägger den under benen och placerar en tung kudde ovanpå täcket. När vaderna pressas mot spikarna kan det hända – om hon har tur – att myrkrypningarna försvinner.

– Jag antar att smärtsystemet blir distraherat på något sätt. Det fysiska lidandet är en sak, den psykiska utmaningen en annan.

Gabriella Wrange berättar att hennes kropp kan kännas främmande för henne.

– Jag får behandling var sjätte vecka med något som heter IVIg, intravenöst immunglobulin, och det stöttar mina nerver. Någon vecka efter en sådan behandling brukar kroppen kännas mer normal igen och det går lättare att träna och göra andra saker. Men sedan stöter det till på nytt, och symptomen kommer tillbaks.

Så hur hanterar man mentalt så olika sorts smärtor och märkliga symptom?
Visst kan det vara svårt, medger hon, och visst kan det kännas ledsamt när livet begränsas, men det finns något som hjälper henne: att tala med andra med liknande problem.

Gabriella Wrange är sedan några år diagnosstödjare, vilket betyder att hon delar med sig av tips och råd till personer med samma neurologiska diagnos som hon har.

– Ofta heter det att man inte ska ”bli sin diagnos”, inte identifiera sig med den, men det tycker jag är struntprat. Jag är absolut min diagnos – och samtidigt mycket annat. Jag försöker inte att inte vara den, utan accepterar någorlunda att situationen är som den är. 

 

Nyheter om polyneuropati

Vi uppmärksammar polyneuropati och firar Neuroförbundet on tour 2023

Varmt välkommen att ta del av inspelningar från denna halvdag med kunskap och firande på polyneuropatidagen den 16 oktober 2023. Neuroförbundet anordnade en halvdag med föreläsningar om polyneuropati och firade att Jenny Ljungberg kom i mål. Hon har cyklat 360 mil i Sverige för att uppmärksamma om neurologiska diagnoser och att samla in pengar till vår verksamhet och ge stöd åt forskning.

Läs mer
2023-06-08

Projektet som får Neuroförbundets stora forskningsbidrag

Neurostödd försking Emmanuel Bäckryd, Björn Gerdle och Bijar Ghafouri får Neuroförbundets stora forskningsbidrag på 800 000 kr för att med hjälp av biomarkörer mäta biologiska ämnen i blod och saliv hos patienter med långvariga smärttillstånd.

Läs mer
2023-05-22

Våra diagnosstödjare inom polyneuropati

Varmt tack till alla våra diagnosstödjare inom polyneuropati! I våras sökte vi fler som gärna är insatta i idiopatisk variant (där orsaken är oklar eller åldersrelaterad). Vi fick flera svar och har nu två nya stödjare inom polyneuropati. Uppdraget som diagnosstödjare är ett fint sätt att engagera sig ideellt och ge stöd till andra med samma diagnos.

Läs mer
2023-05-11

Vikten av att dela erfarenheter

Mikael Fognäs lever med diagnosen CIDP, en form av polyneuropati som slår ut känselfunktionerna i nerverna. - Om vi blir fler och kan träffa varandra så blir det lättare att förstå och att leva med sin sjukdom, säger Mikael Fognäs.

Läs mer
2023-03-10

Nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos till Umeå, Uppsala och Stockholm

Tre olika enheter i landet får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos, där bland annat Skelleftesjukan ingår: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Norrlands universitetssjukhus i Umeå är de utvalda.

Läs mer