Filmer och poddar
Här kan du få tips på intressanta filmer och poddar ("radiointervjuer"), som kan vara av intresse när du lever med polyneuropati, som egen diagnos och som anhörig
Kort film som beskriver hur polyneuropati kan upplevas.
Två föreläsningar med Ivan Kmezic, specialistläkare inom neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vi Karolinska institutet.
Han tar upp följande områden; översikt av olika varianter av polyneuropati, behandlingsmöjligheter samt forskningsnyheter.
Inspelning från polyneuropatidagen 2023
Textad inspelning från 2020
Träning vid polyneuropati. Vad och hur bör vi träna med polyneuropati? Inspelning från polyneuropatidagen 2023 med Sandra Magnusson och Monika Silén fysioterapeuter från Neuro Campus.
Forskning om neuropatisk smärta och nya behandlingsmöjligheter, Magnus Thordstein, universitetssjukhus-överläkare och forskare (docent, bitr. lektor) inom Klinisk neurofysiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping föreläser 2021.
Att leva med polyneuropati: Katarina berättar om sitt liv
Polyneuropati - neurologen Kristin Samuelsson intervjuas om sjukdomsforskningen
Vi uppmärksammar polyneuropati och firar Neuroförbundet on tour 2023
Varmt välkommen att ta del av inspelningar från denna halvdag med kunskap och firande på polyneuropatidagen den 16 oktober 2023. Neuroförbundet anordnade en halvdag med föreläsningar om polyneuropati och firade att Jenny Ljungberg kom i mål. Hon har cyklat 360 mil i Sverige för att uppmärksamma om neurologiska diagnoser och att samla in pengar till vår verksamhet och ge stöd åt forskning.
Projektet som får Neuroförbundets stora forskningsbidrag
Emmanuel Bäckryd, Björn Gerdle och Bijar Ghafouri får Neuroförbundets stora forskningsbidrag på 800 000 kr för att med hjälp av biomarkörer mäta biologiska ämnen i blod och saliv hos patienter med långvariga smärttillstånd.
Våra diagnosstödjare inom polyneuropati
Varmt tack till alla våra diagnosstödjare inom polyneuropati! I våras sökte vi fler som gärna är insatta i idiopatisk variant (där orsaken är oklar eller åldersrelaterad). Vi fick flera svar och har nu två nya stödjare inom polyneuropati. Uppdraget som diagnosstödjare är ett fint sätt att engagera sig ideellt och ge stöd till andra med samma diagnos.
Vikten av att dela erfarenheter
Mikael Fognäs lever med diagnosen CIDP, en form av polyneuropati som slår ut känselfunktionerna i nerverna. - Om vi blir fler och kan träffa varandra så blir det lättare att förstå och att leva med sin sjukdom, säger Mikael Fognäs.
Nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos till Umeå, Uppsala och Stockholm
Tre olika enheter i landet får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos, där bland annat Skelleftesjukan ingår: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Norrlands universitetssjukhus i Umeå är de utvalda.