Guillain-Barrés syndrom (gbs)

Guillain-Barrés syndrom, (gbs) är en akut autoimmun polyneuropati med symtom som förlamning i armar och ben. Tillståndet kommer snabbt och tilltar under loppet av dagar eller veckor.

Eftersom sjukdomen i allvarliga fall kan ge andningsbesvär och oregelbundna hjärtslag behöver personer med gbs observeras på sjukhus.

Synonymer till gbs

  • akut inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati (AIDP).
  • Kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati (CIDP)

Symtomen kan gå över av sig själv, men i de flesta fall ges behandling med immunoglobuliner eller plasmaferes som påskyndar förbättringen. Trots behandling får ca 15 procent bestående nervpåverkan.

Guillain-Barrés syndrom är den vanligaste orsaken till akut polyneuropati i Sverige och drabbar ca 1-2 personer per 100 000 varje år.

Källa: Wikipedia, Läkartidningen

Prenumerera på Neuros nyhetsbrev

Anmäl dig här

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera
 

Relaterade nyheter

2019-06-07

Nätverk för dig med Guillain-Barrés

Guillain-Barrés syndrom, GBS, är en allvarlig neurologisk sjukdom med ett snabbt insjuknande, som drabbar både relativt unga människor och äldre.

Läs mer
2019-05-15

Neurorapporten -19: En tredjedel får vänta över ett år på rätt diagnos

Neurorapporten visar på en ökning bland Neuros medlemmar när det gäller väntan mer än ett år från läkarbesök till korrekt diagnos. Från en fjärdedel (25 %) år 2014 till nästan en tredjedel (30%) år 2019. Se videoklippet från lanseringen av Neurorapporten under Neurologiveckan!

Läs mer
2018-10-04

400 000 kronor till forskning om polyneuropati

Neurofonden har delat ut 400 000 kronor till forskning om den vanliga med lite beforskade neurologiska diagnosen idiopatisk polyneuropati. Mottagaren av bidraget är Dr. Rayomand Press och hans Team Neuro på Karolinska universitetssjukhuset, som vill lista ut orsakerna till sjukdomsutvecklingen.

Läs mer
2016-02-19

Vad akutläkare bör veta om Guillain-Barrés syndrom

Guillain-Barrés syndrom (GBS) är en inflammatorisk polyneuropati som är en sällsynt och svårt förlamande sjukdom i perifera nerverna. Det är i regel vanliga akutläkare som först träffar dessa patienter.

Läs mer
Linnéa fick Guillain-Barrés syndrom av vaccination
2013-04-21

Linnéa fick Guillain-Barrés syndrom av vaccination

I programmet Kalla Fakta i TV4 den 21 april avslöjade 23 åriga Linnéa Gustafsson att hon fått den neurologiska diagnosen Guillain-Barrés syndrom (GBS), efter att hon vaccinerade sig vid 17-års ålder.

Läs mer