Vänligen godkänn marketing cookies för att kunna se videon

Polyneuropatidagen 16 oktober 2022

Polyneuropatidagen 16 oktober - en dag för folksjukdomen som ännu är okänd hos allmänheten.

Allt fler diagnostiseras med polyneuropati. Närmare 200 000 personer i Sverige lever med sjukdomen – men den är ännu okänd hos allmänheten. För att ändra på det lanserade Neuro en ny årsdag: Med start 2021 infaller Polyneuropatidagen den 16 oktober varje år. Den dagen kommer polyneuropati att uppmärksammas extra. 

Det har inte funnits någon årsdag för polyneuropati, vare sig i Sverige eller internationellt.

- Därför är det hög tid att lansera en egen dag för polyneuropati, sa Neuros ordförande Lise Lidbäck inför lanseringen 2021.

- Den kommer ge oss tillfälle att årligen sprida extra mycket kunskap om polyneuropati – en stor diagnosgrupp med flera varianter, som allt fler får.

Håll utkik här på hemsidan och i sociala medier, nya artiklar och intressanta intervjuer kommer publiceras. 

Folksjukdomen polyneuropati

Polyneuropati är vanligt. Närmare 200 000 personer i landet lever med sjukdomen, vilket gör den till en folksjukdom. Ändå är den fortfarande okänd hos den stora allmänheten – och även för många som har den.

Polyneuropati kan bero på ärftliga faktorer eller på andra sjukdomar som diabetes, eller på cancerbehandlingar. Fast hos många är orsaken okänd. Polyneuropati finns i flera varianter. Förloppet kan vara akut eller pågå under lång tid. Det behövs mycket mer forskning om polyneuropati.

Poddavsnitt om GBS - en akut polyneuropati

Fredag den 14 oktober släpps nästa avsnitt i poddserien Diagnoser på djupet. Det handlar om Lena Bergsten som drabbades av GBS (Guillain-Barrés syndrom) - en allvarlig, ovanlig och akut form av Polyneuropati.

På kort tid slutade samtliga kroppens organ att fungera. Hon räddades till livet men när hon återfick medvetandet kunde hon bara blinka med ett öga. Resten av kroppen var förlamad. Hör hennes, dotterns, väninnans och neurologens berättelse om Lenas väg tillbaka. 

Bild på Jimmy Håkansson, Stockholm.

Därför är jag med i Neuro

Jimmy Håkansson: "När jag fick veta att jag hade en sjukdom som heter spastisk ataxi var det en självklarhet att gå med i Neuro. För att få råd och stöd och för att träffa andra med samma diagnos. Att vara med i Neuro ger möjligheter. Jag har bland annat varit med på utflykt till Danmark."

Gå med idag!