Kända personer med ALS
ALS har många ansikten. Här är några av de kändisar som fått diagnosen genom åren.
- Stephen Hawking – forskare
- Stefan Lindqvist - IFK Göteborg fotboll
- Björn Natthiko Lindeblad – före detta munk, meditationsguru
- Ulla-Carin Lindquist - nyhetsankare
- Maj Fant - programledare
- Håkan Sundin - bandyspelare
- Mao Tse-tung - diktator
- Dmitrij D. Sjostakovitj - kompositör
- Kerstin Abram-Nilsson - konstnär och grafiker
- Börje Salming - ishockeyspelare
- Jason Eli Becker - gitarrist
- Roberta Flack - sångerska
- Jane Cederqvist - simmare
- Bob Jones - assisterande NHL-tränare
- Stefan Nilsson - pianist och kompositör
- Jesper Björkman - fotbollsspelare.
Därför är Marjo-Riitta en av Neuros diagnosstödjare för ALS
– När jag blev sjuk i den neurologiska diagnosen amyotrofisk lateralskleros, ALS var det många frågor som neurologen och mottagningen inte kunde svara på. De var heller inte tillgängliga på det viset som jag ville och det fanns inget ALS-team på mitt sjukhus.
Faktablad om neurologisk sjukdom från Forska Sverige
Hur vanligt är det med neurologisk sjukdom i Sverige? Vad kostar det? Hur kan medicinsk forskning och utveckling bidra till att rädda liv och spara pengar? Den 30 maj, på Internationella MS-dagen, presenterade Stiftelsen Forska!Sverige ett nytt faktablad som ger svar på de frågorna.
Hopp om nya immunterapier mot ALS?
En gemensam faktor för alla typer av ALS (amyotrofisk lateralskleros) är ansamlingar av ihopklumpat protein (proteinaggregat) i nervcellerna. Det finns samtidigt studier som har visat att proteinaggregaten kan fungera som ”prioner”, som sprider sig mellan celler där de fortplantar sig för att bilda nya sjukdomsframkallande aggregat.
Om ALS för anhöriga
Vallentuna kommun utanför Stockholm bjuder in till en digital föreläsning med temat "Om ALS för anhöriga". För dig som har en familjemedlem/vän med ALS (Amyotrofisk lateralskleros).
Ämnesomsättning och sömn nycklar till gåtan ALS
Forskare har länge misstänkt att bland annat förändringar i kroppens ämnesomsättning påverkar utvecklingen av den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS. Nu har en grupp forskare i Lund och Australien för första gången påvisat sjukdomsförändringar hos ALS-patienter i de hjärnceller som tillverkar ämnen som reglerar just ämnesomsättning och sömn.