
Kända personer med ALS
ALS har många ansikten. Här är några av de kändisar som fått diagnosen genom åren.
- Stephen Hawking – forskare
- Stefan Lindqvist - IFK Göteborg fotboll
- Björn Natthiko Lindeblad – före detta munk, meditationsguru
- Ulla-Carin Lindquist - nyhetsankare
- Maj Fant - programledare
- Håkan Sundin - bandyspelare
- Mao Tse-tung - diktator
- Dmitrij D. Sjostakovitj - kompositör
- Kerstin Abram-Nilsson - konstnär och grafiker
- Börje Salming - ishockeyspelare
- Jason Eli Becker - gitarrist
- Roberta Flack - sångerska
- Jane Cederqvist - simmare
- Bob Jones - assisterande NHL-tränare
- Stefan Nilsson - pianist och kompositör
- Jesper Björkman - fotbollsspelare.
Om ALS för anhöriga
Vallentuna kommun utanför Stockholm bjuder in till en digital föreläsning med temat "Om ALS för anhöriga". För dig som har en familjemedlem/vän med ALS (Amyotrofisk lateralskleros).
Ämnesomsättning och sömn nycklar till gåtan ALS
Forskare har länge misstänkt att bland annat förändringar i kroppens ämnesomsättning påverkar utvecklingen av den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS. Nu har en grupp forskare i Lund och Australien för första gången påvisat sjukdomsförändringar hos ALS-patienter i de hjärnceller som tillverkar ämnen som reglerar just ämnesomsättning och sömn.
Forskning om ny typ av cell kan öka kunskaperna om ALS
Det behövs mer kunskap om orsakerna till sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Nu har forskare studerat en cell i hjärnans blodkärl som möjlig förklaring till sjukdomens varierande sjukdomsförlopp. Resultaten tyder på hittills okända samband mellan nerv- och kärlsystemet. Studien som publicerats i Nature Medicine kan få betydelse för tidigare diagnoser och framtida behandlingar.
ALS-forskare i Umeå får finansiering säkrad fem år till
Peter Andersen, professor i neurologi och överläkare, får finansieringen av sin forskning om ALS säkrad i ytterligare fem år av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
”Neuroregister är en grund för vårdutveckling och forskning”
Av de 22 000 patienterna med den neurologiska diagnosen multipel skleros, MS, i Sverige, ingår hela 18 000 med data i det unika svenska MS-registret. – Våra data innehåller hög kvalitet och det gör att vår MS-forskning kan göras riktigt bra, säger professor Jan Hillert. Han är en av de som skapade MS-registret och är sedan över 20 år ansvarig registerhållare för både det svenska MS-registret och samlingsregistret Svenska Neuroregister.