Känslor & tankar

När ens mamma eller pappa blir sjuk kan man känna på många olika sätt. Ibland kan man känna jättemycket och ibland ingenting alls. Det finns inget som är rätt eller fel. Vi vill berätta om några känslor som vi har hört barn och ungdomar pratat om. En del kanske ni känner igen och andra inte.

Arg
Det är vanligt att bli arg i svåra situationer. En del visar att de är arga genom att skrika och slåss, medan andra är arga inne i kroppen. Det är okej att vara arg. Men det är inte okej att skada andra eller sig själv.

Ledsen
Det är inte konstigt att man blir ledsen när ens mamma eller pappa är sjuk. Det är viktigt att låta känslorna komma fram och inte stänga in dem. Om du känner dig ledsen, berätta det för någon du litar på.

Glad
Även i svåra stunder är det okej att vara glad och skratta. Försök hitta stunder där allt känns lite lättare. Gör någonting du tycker är roligt och njut av det. Även om andra är ledsna, så har du rätt att vara glad.

Förvirrad
All information kan verka förvirrande. Om du undrar över något är det bra att fråga och få reda på hur det verkligen är. Dina föräldrar eller någon annan i familjen kanske kan svara om de vet eller hjälpa dig att leta upp svaren.

Orolig
Det är vanligt att man blir orolig när ens mamma eller pappa är sjuk. Om du är orolig är det ofta bra om att du pratar om det som oroar dig. Oron känns alltid större när den bara finns i huvudet. Om du känner att du inte kan prata med någon i familjen finns det kanske någon annan du litar på och kan prata med, exempelvis någon i skolan.

Avundsjuk
Ibland kan man bli avundsjuk på sina kompisar som har friska föräldrar. Det kan kännas orättvist att man måste ha allt det här med sjukdomen att tänka på.

Generad
Den som är sjuk kan bete sig annorlunda. Andra människor förstår inte varför och man kanske tycker att de tittar konstigt och känner sig generad. Försök förklara för dina kompisar vad som händer med din mamma eller pappa när hon eller han är sjuk. Om de förstår vad du går igenom blir det lättare för dem att hjälpa dig.

Skäms
Ibland kanske man inte bara blir generad utan skäms över sin mamma eller pappa när de beter sig annorlunda. Man vill kanske inte att de ska komma med till skolan eller på träningen för att man skäms inför sina kompisar.

Skuldkänslor
Det kan hända att man har skuldkänslor för att ens förälder är sjuk. Men inget av det som händer med din förälder är ditt fel. Det är sjukdomen som gör att din förälder förändras. Man kan också ha skuldkänslor för att man är arg på sin förälder eller för att man skäms för sin förälder när hon eller han beter sig annorlunda.

Längtan
Om ens mamma eller pappa ligger på sjukhus kan man längta efter dem. Man kan också längta efter att få göra saker med sin förälder som hon/han inte längre kan göra. Längtan kan också vara att mamma eller pappa ska bli frisk så allt blir som vanligt igen.

Filmer

Titta gärna på filmerna om Elvira och Liam. Filmerna handlar om Elvira vars mamma har MS och Liam vars pappa har haft en Stroke.

 

Titta på tecknad version av boken "Malte är en clown". Malte har en mamma som får MS.