En person i elrullstol, sedd bakifrån, på en grön äng. Foto.
Neuromuskulära sjukdomar (NMD) är en grupp av många olika sjukdomar som drabbar någon del av den så kallade motoriska enheten, där förmedling av impulser mellan nervsystemet och muskler sker. Foto: Privat.

Gör din röst hörd!

Genom att bli medlem i Neuro tar du ställning för vår vision: ett samhälle där alla människor med neurologisk diagnos har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Det vi kallar: Rätten till ett värdigt liv!

Med dig som medlem blir Neuro en ännu starkare kraft när vi uppvaktar politiker, beslutsfattare och makthavare.

Med ditt medlemskap, blir vår röst kraftfullare, för att bilda opinion för våra frågor om rätten till ett värdigt liv.

Och med ditt medlemskap följer förmåner för dig och möjlighet att vara en del av ett rikt föreningsliv från norr till söder. Tillsammans blir vi starkare!

NMD

Neuromuskulära sjukdomar (NMD = Neuro Muscular Diseases) är en grupp av många olika sjukdomar som drabbar någon del av den så kallade motoriska enheten, där förmedling av impulser mellan nervsystemet och muskler sker.

Sjukdomarna är väldigt olika och kan påverka de perifera nervcellerna och nervtrådar som förmedlar impulser mellan hjärna, ryggmärg och övergången mellan nerver och muskler.

I de allra flesta fall är orsakerna till olika neuromuskulära sjukdomar fortfarande okända. I vissa fall finns en ärftlighet. Man beräknar idag att cirka 600 diagnoser är neuromuskulära.

För några neuromuskulära sjukdomar finns läkemedel, men de flesta går ännu inte att bota eller bromsa. Behandling inriktar sig ofta på att lindra symtomen.

Innehållsansvarig: Henrik Östman

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet