Resa till Rhododendronpark på Tjörn

Bussresa till Runes Rhododendronpark och Sundsby Säteri 2024-06-02.

Ett 20-tal medlemmar från Neuro Norra Bohuslän har varit på en bussresa till Runes Rhododendronpark och Sundsby Säteri på Tjörn.

Först besökte vi Rune Thedins stora rhododendronpark. Rune berättade att det var hans far som började plantera rhododendron på 1960-talet och Rune har sedan forsatt med parken. I parken finns det en fiskdamm med guldfiskar och ett växthus där man kan köpa glass och kaffe. Gångarna är asfalterade så det är lätt att ta sig fram med rullstol under de höga vackra rhododendronbuskarna.

Rune själv är rullstolsbunden och han har byggt en liten stuga i parken med en fullt tillgänglig toalett. Toaletten är utrustad med höj- och sänkbar toalettstol, handfat, brits, travers i taket och flera andra anpassningar. Toaletten är Sveriges första med en EU-nyckel.

Efter besöket hos Rune körde bussen en liten tur till Skärhamn och sedan till Sundsby Säteri där vi åt en god lunch. På 1600-talet ägdes Sundsby Säteri och ett stort antal andra gårdar i Bohuslän av Margareta Huitfeldt. Efter sin död testamenterade hon en stor donation som skulle hjälpa studiebegåvade pojkar, som bodde i Bohuslän, att studera vid gymnasiet i Göteborg.

På säteriet kunde man se på de gamla fina byggnaderna där det fanns bageri, museum och även en trädgård. Men tyvärr är inte alltid det som är gammalt och kulturellt tillgängligt för rullstolsbundna.

Föreningen anlitar alltid en anpassad buss med lift eftersom flera av medlemmarna är rullstolsbundna. Chauffören tog hand om oss på bästa sätt, hissade oss upp och ner tryggt och placerade oss säkert i bussen. Alla var nöjda men trötta efter en lång dag med både sol, värme och några regnskurar.