Decoupage 2010

Skapande verksamhet

NHR Måsens medlemmar träffades i Brastad en torsdagskväll för att prova på decoupage. Handledare var Majvor Marstone som också hade med sig material till tekniken.
Decoupage är en gammal form av hantverk känd sedan 1700-talet. På den tiden använde man bitar av tyg eller tapeter berättade Majvor. Idag använder man mest pappersservetter, det allra yttersta mycket tunna, mönstrade skiktet.

Först stryker man på ett tunt lager särskilt decoupagelim, som samtidigt fungerar som lack, på ytan som ska dekoreras. Nästa steg är att montera servetten, hela eller utklippta motiv på underlaget, därefter stryker man försiktigt ut veck och bubblor med en torr pensel och lägger slutligen på ett tunt lager lim/lack över det hela. Klart!
Bara fantasin sätter gränser för vad man kan använda decoupage till.
Bland deltagarna flödade fantasin. Bl a en pall, tavelpannåer, brödkorgar, lampskärmar, påskägg och tändstickshållare fick nytt liv och en personlig prägel. Material som är lämpliga att dekorera på är t ex trä, papp, terrakotta, glas, plast, porslin och sten.

Förutom tillfredsställelsen av att ha skapat något unikt och vackert, fungerar olika typer av hantverk som rehabilitering för personer med neurologiska sjukdomar eller skador, genom att man tränar finmotoriken i händer och fingrar. När man dessutom samlas några stycken och arbetar tillsammans kan man också utbyta tips och idéer med varandra.