Behåll biblioteken i Brastad och Grundsund!

Till Kommunfullmäktige i Lysekils kommun

Forskningen säger att en framgångsfaktor till att barn blir bra läsare är att de under sin förskole- och lågstadietid hör hur vuxna läser för dem.
Barn behöver höra berättelser och sagor varje dag. Har dagens barnfamiljer böcker hemma för att variera läsningen över tid, nej det är orimligt, hur gör familjerna då?
- Jo de lånar på biblioteken. De familjer som valt att bo i kommunens ytterområde har i dag tillgång till bibliotek med en uppsjö av varierad litteratur att låna, till sina barn i olika åldrar. Här kan lyssnarlusten mättas hos barnen.
MEN. Nu tas möjligheten att låna böcker bort i Brastad och på Skaftö för innevånare i alla åldrar.
För våra rörelsehindrande medlemmar, varav en del är småbarnsföräldrar och beroende av färdtjänst, skulle detta innebära en stor försämring. En enkelresa från Brastad till Lysekil kostar t ex drygt 80 kr, alltså mer än 160 kr tur och retur för att ta sig till närmaste bibliotek. Det är inte svårt att räkna ut att våra medlemmar inte skulle ha råd att åka fram och tillbaka från ytterområdena för att låna böcker till sina barn och sig själva.
Hur rimmar detta med att "hela kommunen ska leva"?
Neuroförbundet Måse
(Tidigare Neurologiskt Handikappades Riksförbund)

Eivor Lundin
ledamot

Lena Karlsson
ledamot

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet