Filmer om parkinson
Här har vi samlat filmer om parkinson. De förklarar vad som händer i kroppen vid parkinson och ger kunskap och förståelse kring vardag, familj och arbete med en parkinsondiagnos.
Skillnader mellan parkinson och atypisk parkinsonism
Talare är Mattias Andréasson, neurolog och doktorand vid Centrum för Neurologi och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Karolinska Institutet. Textad inspelning från 7 april 2022.
Parkinsons sjukdom och dopaminets betydelse
Docent Joakim Tedroff, specialist i neurologi, Neuroenheten utsikten, Stockholm förklarar i denna inspelning.
Hans lever med parkinson
Polisen Hans Arnell fick Parkinsons sjukdom för drygt 20 år sedan och för några år sedan fick han genomgå en DBS-operation, en så kallad Deep Brain Stimulation och i detta filmklipp berättar han om sin vardag.
Forskare har upptäckt en möjlig orsak till Parkinsons sjukdom
Forskare vid Helsingfors universitet har visat att vissa stammar av Desulfovibrio-bakterier i de flesta fall är den troliga orsaken till Parkinsons sjukdom.
Musikterapi kan hjälpa personer med långvarig smärta
I Sörmland erbjuds musikterapi som behandling för personer med långvarig smärta. I ett forskningsprojekt på Mälardalens universitet, MDU, undersöker man nu vad den så kallade FMT-metoden har för effekter på målgruppen.
Pugh Rogefeldt död
Artisten, låtskrivaren och musikern Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt är död. Han hade varit sjuk en tid och gick bort under natten till måndagen, berättar hans sambo Borit Hallin enligt DN.
Radiointervju med Majgull Axelsson om Parkinson-diagnosen
När hon blir riktigt arg, ja då skriver hon en bok. Den prisbelönta författaren Majgull Axelsson, somnar när hon skriver om kärlek och tar sig hellre an svårare ämnen.
Försämrad kognition vid covid-19 och parkinson
Hos personer med alla typer av demens försämrar covid-19 den kognitiva funktionen, det visar ny forskning som även kan hjälpa oss förstå sjukdomens effekt på friska hjärnor, enligt en artikel i Dagens PS.
Ny faktabok om Parkinsons sjukdom för patienter
Boken ”En faktabok om Parkinsons sjukdom” tar på ett lättfattligt sätt upp symtom, sjukdomsutveckling och behandling.
Anders Svenningsson – kan bli Årets Neuroprofil
Anders Svenningsson är adjungerad professor och överläkare vid Danderyds sjukhus. Han är en av finalisterna till att ta hem utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023. Du har blivit nominerad till Årets Neuroprofil 2023. Vad tänker du om det?
Mindre risk för parkinson hos allsvenska fotbollsspelare
Risken för Parkinsons sjukdom var lägre och för ALS gick det inte att få tillräckligt säkert resultat. Däremot såg man att män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen. Detta enligt en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.
Första stamcellstransplantationen genomförd i ny parkinsonstudie
Nya dopaminproducerande stamceller har nu transplanterats till den första patienten inom ramen för en studie vid Lunds universitet. Transplantationen vid Skånes universitetssjukhus beskrivs som en milstolpe i forskningen kring Parkinsons sjukdom.
Salivprov kan möjliggöra tidig upptäckt av Parkinsons sjukdom
Med hjälp av molekyler från hjärnan som kan mätas i saliv finns möjlighet att upptäcka förändringar som kan leda till Parkinsons sjukdom – långt innan personen får symtom. Forskare vid Luleå tekniska universitet föreslår i en ny vetenskaplig artikel en strategi för hur neurologiska sjukdomar kan diagnostiseras tidigt.