Orsaker till multipel skleros (MS)

Forskarna vet inte vad som orsakar MS, men tror på en kombination av miljö och genetiska faktorer. Ärftligheten vid MS är låg (cirka 2 procent) och man har inte hittat några avvikande gener som direkt förklarar MS.

Multipel skleros eller MS är en neurologisk diagnos som angriper hjärna och ryggmärg. Vid MS angriper kroppens eget immunförsvar det skyddande fettskiktet, så kallade myelinet, som finns runt nervtrådarna. Då uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna. Det påverkar nervimpulserna så de inte kan ledas på rätt sätt. Skadorna bildar ärrvävnader (så kallade plack) som har gett sjukdomen namnet multipel skleros, vilket betyder många ärr.

På senare år har det framkommit starka indikationer på att låga nivåer av D-vitamin i blodet under uppväxten ökar risken för att senare utveckla MS. Sjukdomen är vanligare på norra halvklotet. Norden, brittiska öarna och Nordamerika tillhör högriskområdena.

Vissa virus kan tänkas starta sjukdomsprocessen, bland annat finns ganska starka kopplingar mot Epstein Barr virus (EBV), vilken bland annat orsakar körtelfeber.

Tobaksrökning och exponering för passiv rökning anses öka risken att utveckla MS. Flera studier visar även ett samband mellan övervikt i ungdomen och ökad risk för MS i vuxen ålder. MS smittar inte.

Sakkunnig: Anders Svenningsson, Professor i Neurologi, Danderyds Sjukhus

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om MS

2019-07-25

Personer med neurologiska diagnoser blir tagna för att vara fulla

Sveriges radio har gått igenom anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, do. Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar i inslaget.

Läs mer
2019-07-15

Oväntad effekt av MS-läkemedel

Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt verkningsmekanismen hos ett läkemedel som används för behandling av multipel skleros, ms. Resultatet har publicerats i tidskriften Nature Communications och visar att läkemedlet påverkar celler i det medfödda immunförsvaret och att det finns en..

Läs mer
2019-07-10

Forskning för att bedöma arbetsförmåga vid mental trötthet

Birgitta Johansson, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har tilldelats 1 037 000 kronor av AFA Försäkring för att utveckla en metod för bedömning av arbetsförmåga vid mental trötthet (hjärntrötthet).

Läs mer
2019-07-09

Läkemedelsverket ska utreda off label-läkemedel

I april stod klart att Läkemedelsverket i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Läs mer
2019-07-03

Digitala träningsprogram ska underlätta rehabilitering efter stroke

Inom kort kommer strokepatienter på Akademiska sjukhuset att kunna träna upp motoriska och kognitiva funktioner med hjälp individuellt anpassade digitala träningsprogram. Det ska bli ett stöd i rehabiliteringen i syfte att snabba upp återhämtningen efter hjärnskadan både i det akuta och kroniska..

Läs mer