Orsaker till multipel skleros (MS)

Forskarna vet inte vad som orsakar MS, men tror på en kombination av miljö och genetiska faktorer. Ärftligheten vid MS är låg (cirka 2 procent) och man har inte hittat några avvikande gener som direkt förklarar MS.

Multipel skleros eller MS är en neurologisk diagnos som angriper hjärna och ryggmärg. Vid MS angriper kroppens eget immunförsvar det skyddande fettskiktet, så kallade myelinet, som finns runt nervtrådarna. Då uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna. Det påverkar nervimpulserna så de inte kan ledas på rätt sätt. Skadorna bildar ärrvävnader (så kallade plack) som har gett sjukdomen namnet multipel skleros, vilket betyder många ärr.

På senare år har det framkommit starka indikationer på att låga nivåer av D-vitamin i blodet under uppväxten ökar risken för att senare utveckla MS. Sjukdomen är vanligare på norra halvklotet. Norden, brittiska öarna och Nordamerika tillhör högriskområdena.

Vissa virus kan tänkas starta sjukdomsprocessen, bland annat finns ganska starka kopplingar mot Epstein Barr virus (EBV), vilken bland annat orsakar körtelfeber.

Tobaksrökning och exponering för passiv rökning anses öka risken att utveckla MS. Flera studier visar även ett samband mellan övervikt i ungdomen och ökad risk för MS i vuxen ålder. MS smittar inte.

Sakkunnig: Anders Svenningsson, Professor i Neurologi, Danderyds Sjukhus

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

 

Nyheter om MS

2021-12-09

MS-experter efterlyser riktlinjer om "off label"-läkemedel

Det var 2016 som de första nationella riktlinjerna för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom kom. Eftersom det har hänt en hel del när det gäller läkemedel och behandlingsstrategier på framför allt MS-sidan sedan dess, så är det nu dags för en översyn. Tanken är att en uppdaterad version av riktlinjerna ska publiceras i april nästa år.

Läs mer
2021-11-10

Kurs i neurologi för tandläkare

Hallå där Annika Johansson på Västra kursnämnden inom Tandläkarförbundet! Ni anordnar en kurs i neurologi för tandläkare. Berätta mer – varför ordnar ni denna kurs och varför är den viktig?

Läs mer
2021-11-03

Stora forskningsbidraget 2021: MS och graviditet

Neurostödd försking Många av dem som diagnosticeras med MS är kvinnor i fertil ålder. Därför är graviditet en angelägen fråga. Katharina Fink är en av mottagarna av årets stora forskningsbidrag från Neuro och forskar om just MS och graviditet.

Läs mer
2021-10-12

Joachim Burman får prispengar för MS-forskning

Joachim Burman, överläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare i klinisk neurologi vid Uppsala universitet, får Bjarne Ahlströms minnesfonds pris 2021 på en miljon kronor för sin forskning om multipel skleros (MS) och stamcellstransplantationer.

Läs mer
2021-10-11

Louise Hoffsten: Alltid rätt att gå med i Neuro

Artisten och Neuroambassadören Louise Hoffsten har nyligen föreläst för Neuro i norra Bohuslän. När hon fick sin MS-diagnos i mitten av 1990-talet trodde hon att allt var kört. Men med forskningens hjälp har bromsmediciner tagits fram.

Läs mer