Porträttbild på Philip.
Philip Jönsson, kandidat till Jerringpriset 2021. Foto: Paralympics.se

Skytten och guldmedaljören Philip Jönsson har chans på Jerringpriset

I somras tog Philip Jönsson Sveriges enda guldmedalj i Paralympics i Tokyo. I kväll har han chans att ta hem Jerringpriset!

Philip Jönsson kallar sig "duchennekille" och är en av tio per årskull i Sverige med Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett.

I somras tog han Sveriges enda guldmedalj i Paralympics i Tokyo. Ett imponerade skytte under hela finalen räckte hela vägen till ett guld och ett nytt paralympiskt rekord, enligt SVT Sport.

– Det känns hur underbart som helst. All träning har gett resultat, det är en obeskrivlig känsla, säger Philip Jönsson i en intervju.

Korta fakta

Vad är parasport?

Parasport (tidigare handikappidrott) är idrott för personer med funktionsnedsättning.

Duchennes muskeldystrofi (DMD)

Duchennes muskeldystrofi (DMD) ingår i sjukdomsgruppen dystrofinopatier, vilka orsakas av brist på eller nedsatt funktion av proteinet dystrofin. Sjukdomen medför en fortskridande muskelsvaghet och förekommer nästan bara hos pojkar och män.

Jerringpriset

Radiosportens Jerringpris är ett pris instiftat av sportredaktionen på Sveriges Radio. Priset är uppkallat efter den svenske radiopionjären Sven Jerring och delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för årets bästa svenska idrottsprestation. Sedan år 2000 har priset delats ut under Svenska Idrottsgalan i januari.
Priset brukar också kallas "folkets pris", då det är radiolyssnare som röstar fram den idrottare eller det idrottslag som gjort den för året "bästa idrottsprestationen".

Läs mer om kandidaterna och om hur du kan fortsätta rösta efter klockan 20 ikväll >>