Hanna Lind på en gata i stan. Foto.
Poddidén föddes i oktober 2016. Hanna Lind deltog i ett MS-event och kände att det fanns en samhörighet. Då funderade hon på vad det skulle innebära att starta en podd för dem med MS. Foto: Alfred Skogberg.

Hon startade MS-podden

, Alfred Skogberg

När Hanna Lind var 28 år diagnostiserades hon med MS och bröt ihop. I ett par timmar. Sedan tog hon tag i tillvaron och kom så småningom att starta MS-podden, som i dag har ungefär 3000 lyssnare per avsnitt. En podd som ökar förståelsen för hur det är att leva med MS såväl som att leva med någon som har MS.

Hanna Lind hade fått en ny tjänst på ett företag i Stockholm och märkte att hon blev trött i ögonen. Det var nytt för henne att sitta från kl 08-17 och hon tänkte inte att det var konstigt att hon blev trött i ögonen. En kollega tipsade om att man kan få terminalglasögon så Hanna Lind bokade tid för synundersökning. Optikern sa att Hanna såg riktigt dåligt på höger öga.

- Jaha, tänkte jag. Då får jag väl en starkare lins för det ögat, berättar Hanna Lind när vi ses på ett café på Östermalm i Stockholm.

Diagnosen MS

Optikern bad Hanna att kolla upp ögat på en ögonklinik. Och så skedde. Personalen tog synproblemet på allvar och Hanna fick återkomma flera gånger för att därefter skickas på remiss till S:t Eriks ögonsjukhus. Efter en tid kom hon att diagnostiseras med MS.

- Då bröt jag ihop, säger hon.

Hon var då 28 år och livet ändrade riktning. Hon ringde sin morbror som är läkare. Han kunde lugna henne och sa att det här skulle gå bra. Hon fick även prata med morbroderns fru, som är psykolog. Och snart hade hon hämtat sig.

- Jag hade haft en typ nära-döden-upplevelse men kunde redan nästa dag acceptera situationen.

Idén till MS-podden föds

Poddidén föddes i oktober 2016. Hanna Lind deltog i ett MS-event och kände att det fanns en samhörighet. Då funderade hon på vad det skulle innebära att starta en podd för dem med MS, men samtidigt visste hon inte hur man gör. Något år senare blev det ändå verklighet.

- Jag gick igenom en existentiell kris och kände att jag ville göra något viktigt med tillvaron. Kanske kunde en podd vara något att satsa på?

Så hon köpte en dator och ringde en kompis som är grafisk designer. Två veckor senare låg det första avsnittet ute.

I inslagen, som blivit många under åren, intervjuar hon personer med MS, men även anhöriga och läkare samt andra yrkesverksamma inom MS. Hanna Lind vill sprida en nyanserad bild av diagnosen samt ge andra personer med MS bekräftelse i tankar, känslor och upplevelser. Och så vill hon att ingen ska behöva känna sig ensam i sin sjukdom.

- I dag fokuserar jag mer på människan än diagnosen. Den är ju bara en liten del av vad det innebär att vara människa. Och det finns så mycket att lära sig av andra.

MS-podden kan du lyssna på på Spotify, A-cast och Itunes.