En hand med en syremätare på ett operationsbord
Personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snart som möjligt, säger Kristina Malmgren på Sahlgrenska akademin. Foto: Pixabay.com

Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering), där de analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

I Sverige har omkring 65 000 personer epilepsi. Många blir hjälpta av de epilepsiläkemedel som är tillgängliga – av dem som inte blir helt anfallsfria är det en stor del som iallafall blir påtagligt förbättrade.

För en del av de patienter där läkemedlen inte fungerar, och som då får fortsätta leva med jobbiga epileptiska anfall, kan kirurgi vara en effektiv hjälp, men bara om epilepsin kommer från ett område i hjärnan där det är möjligt att operera.

 

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!