Rehab-Skåne rapporterar

I Neuro Skåne brinner vi lite extra för rehabilitering som opinionsfråga. Såhär har vi jobbat hittills med detta under åren 2015 - 2018.

År 2015 släppte riksförbundet en rikstäckande Neurorapport om Rehabilitering.  I samband med detta skapades olika “Rehabgrupper” runt om i Neuro Sverige, för att gemensamt opinionsbilda och arbeta med frågor kring detta viktiga ämne.
Antalet deltagare i Neuro Skånes Rehabgrupp, har varierat under år 2014 - 2018, men en del har vi hunnit med:
- År 2015: Den 28 september anordnade Neuro Skånes Rehabgrupp en Rehabdag i Kulturhuset i Hässleholm.

-2016: I november var delar av Rehabgruppen i Malmö för ett möte med Anna Lena Hogerud som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och Ingrid Bengtsson Rijavec, dåvarande Hälso- och sjukvårdsdirektören. Båda hade medverkat på vår Rehabdag 2015, så detta var ett uppföljningsmöte.

- År 2017: Riksförbundet kallade till Rehabkonferens i Stockholm, där alla Rehabgrupper inom Neuro skulle samlas för att utbyta erfarenheter och få vidare opinionsbildning i vårt arbete. Vi fick även lyssna till en väldigt intressant föreläsning av Karin Rudling, som är överläkare och verksamhetschef på Rehabcentrum i Stockholm. Sedan kongressen 2017, sitter hon dessutom med i förbundsstyrelsen.
Under 2017 avgår sjukvårdsdirektören i Skåne, så våra tilltänkta möten det året förskjuts helt.
- År 2018: 1 år efter Rehab Konferensen i Stockholm anordnades en ny och detta för att samverka och opinionsbilda ännu en gång, nu särskilt med tanke på att det är Valår.

Dagen efter vi kommer hem från Stockholm hade vi faktiskt bokat in ett nytt möte med Anna Lena Hogerud och hennes sekreterare. Den nya sjukvårdsdirektören hade tyvärr fått förhinder, men vi höll möte ändå. Vi hade mötet på Ängelholms norra sjukhus, vilket var passande då Anna Lena Hogerud precis avslutat en rundtur på den nybyggda Rehabilitering och strokeenheten. En rundtur hon hade gjort tillsammans med socialministern Annika Strandhäll som var på besök för att inviga byggnad 71.

Dock slutar inte den dagen där. Vi hade faktiskt även bokat in ett möte med Ängelholms enhetschef för sluten rehabilitering och enhetschefen för Ängelholms dagrehab. Vi passade på att berätta om mötet vi precis haft med ordförande i Hälso Sjukvårdsnämnden och delade ut rykande färska Rehabrapporter med ny statistik för i år…
Det va lite om vad som har hänt hittills och mer är på gång.


Vill ni veta mer eller kanske till och med vara med i Rehabgruppen?
Tveka inte att höra av dig!

Amelie Nubia Hedberg
Projektledare för Rehabgruppen i Neuro Skåne
amelie.hedberg@neuro.se