Dags testa incitament för nya antibiotika

Snart ska Folkhälsomyndigheten redovisa sina förslag för att stimulera svenska aktörer och främja utveckling av nya antibiotika. LIF anser att det är nödvändigt att man ser över hela kedjan från forskning till användning efter godkännandet av nya antibiotika.


Ödmjuka Nobelpristagare föreläste

I helgen höll årets pristagare i medicin sin Nobelföreläsningar på Karolinska Institutet. Det var två mycket lågmälda och ödmjuka herrar som en åt gången äntrade scenen inför en fullsatt aula för att hålla sina föreläsningar.


Pristagare inspirerade av evolutionen

Det är lördag morgon, nästan i gryningen när kemipristagarna George P. Smith, Gregory P. Winter och Frances Arnold levererar sina Nobelföreläsningar i Aula Magna på Stockholms universitet. 


Storföretag söker inte innovationspengar

Varför är inte stora och medelstora läkemedelsföretag intresserade när Vinnova erbjuder pengar till innovationer i vården? Ingen vet, men nu hoppas myndigheten att bolagen ska kliva fram och bidra med sin erfarenhet.


Håll koll


För få personer utreds för astma och KOL

För astma och särskilt KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, råder underdiagnostik. Detta leder till att många inte får ta del av en effektiv behandling. Det råder stora skillnader i landstingen i hur många som erbjuds diagnostik i form av spirometri eller stöd för rökstopp. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny utvärdering av astma/KOL-vården.


Hans Hägglund ny cancersamordnare

Hans Hägglund efterträder Beatrice Melin på posten som nationell cancersamordnare på SKL den 4 mars 2019. Hans Hägglund är överläkare, professor och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är även bland annat visiting investigator vid Fred Hutchinson Cancer Research i Seattle, USA.