Filmer om MG
Här har vi samlat informativa filmer om myastenia gravis, MG. De förklarar vad som händer i kroppen vid MG och ger kunskap och förståelse kring vad MG innebär.
Föreläsning om MG
Myastenia gravis - från mild till svår sjukdom med dåligt avgränsade undergrupper. Föreläsning från 21 oktober 2024 med Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset och Susanna Brauner, docent vid Karolinska Institutet. Föreläsarna tog även upp det senaste om behandling och forskning av MG på europeisk nivå. I slutet av inspelningen finns en frågestund med.
Symtom vid MG
Att ställa diagnos vid MG
Brässoperation vid MG
MG - Snabbare diagnostik och fysisk aktivitet förbättrar prognosen
Både diagnostik och behandling vid myastenia gravis, MG, har gjort stora framsteg de senaste åren. På Akademiska sjukhuset kan patienter få diagnos inom en timme i ett akut skede. Fysisk träning, som tidigare avråddes, har visat sig ha positiva muskeleffekter. Om detta skriver Neurologiisverige.se
Bättre diagnostik med NGS - nästa generationens sekvenseringsteknologi
En sällsynt diagnos berör högst fem personer på 10 000 invånare. Mer än hälften av dessa sällsynta sjukdomar är av neurologisk art. De flesta har hört talas om Parkinson, MS och stroke – kända neurologiska sjukdomar som det bedrivs mycket forskning kring. Men ataxi, spinal muskelatrofi och komplex dystoni är mer okända tillstånd där det ofta krävs högspecialiserad utredning för att ställa rätt diagnos.
Viktigt att ingå i det nationella kvalitetsregistret
I Sverige finns ett nationellt kvalitetsregister, Svenska neuroregister, där det ingår flera delregister för neurologiska diagnoser. Vet du om du ingår i ett delregister för din diagnos?