Filmer om parkinson
Här har vi samlat filmer om parkinson. De förklarar vad som händer i kroppen vid parkinson och ger kunskap och förståelse kring vardag, familj och arbete med en parkinsondiagnos.
Skillnader mellan parkinson och atypisk parkinsonism
Talare är Mattias Andréasson, neurolog och doktorand vid Centrum för Neurologi och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Karolinska Institutet. Textad inspelning från 7 april 2022.
Parkinsons sjukdom och dopaminets betydelse
Docent Joakim Tedroff, specialist i neurologi, Neuroenheten utsikten, Stockholm förklarar i denna inspelning.
Hans lever med parkinson
Polisen Hans Arnell fick Parkinsons sjukdom för drygt 20 år sedan och för några år sedan fick han genomgå en DBS-operation, en så kallad Deep Brain Stimulation och i detta filmklipp berättar han om sin vardag.
Så hjälper musik stroke- och parkinsonpatienter
Rytm och musik ger positiva effekter för strokepatienter och andra neurodiagnoser som Parkinsons sjukdom. Det visar en ny översiktsstudie från Göteborgs universitet.
Hållbart digitalt arbetsliv vid kognitiva utmaningar
Ny forskning vid Luleå tekniska universitet, av Monika Lindberg, universitetsadjunkt och filosofie doktor i arbetsterapi, belyser utmaningarna med att få ett hållbart digitalt arbetsliv men också en hållbar vardag för personer med kognitiva utmaningar.
Lunds universitet söker forskningsdeltagare för att upptäcka Parkinsons sjukdom i tid
Forskningsprojektet ska kartlägga kopplingen mellan REM-sömnstörning och Parkinsons sjukdom. Därför söker de personer över 50 år med sömnstörningar till forskningsstudien.
Magnetkamera behandlar hjärnan mot ofrivilliga skakningar med värme
Personer med ofrivilliga skakningar erbjuds nu en unik behandling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Med hjälp av en ny magnetkamera kan läkarna utföra en hjärnbehandling utan att behöva göra ett kirurgiskt ingrepp och behandlingen är klar på bara 15 sekunder.
Positiva effekter av rytm och musik vid rehabilitering
Musikbaserad rörelseterapi, enligt det som kallas Ronnie Gardiner Method, har potential att bidra till rehabiliteringen efter stroke och vid MS och Parkinsons sjukdom. Det visar en kartläggande översiktsstudie från Göteborgs universitet.
Ny behandling för patienter med Parkinsons sjukdom ger hopp om ett bättre liv
För drygt ett år sedan opererade Lundaforskare in sju miljoner labbodlade hjärnceller i den första svenska patienten med Parkinsons sjukdom.
Den första subkutana behandlingspumpen för Parkinsons sjukdom är nu godkänd
Det finns ett stort behov av nya behandlingsformer för personer med Parkinsons sjukdom som har otillräcklig symtomkontroll. Vilket innebär omväxlande ofrivillig stelhet eller överrörlighet, med få stunder med normal rörlighet.
Akademiska först med transkraniellt ultraljud mot ett flertal hjärnsjukdomar
Som första sjukhus i Sverige har Akademiska införskaffat utrustning för transkraniellt fokuserat ultraljud (tFUS). Med hjälp av utrustningen ska man nu utvärdera den nya metoden för svårbehandlade hjärnsjukdomar inom flera områden såsom psykiatri, neurokirurgi, neurologi och smärta. Detta inom ramen för kliniska studier.
Ny blodmarkör kan identifiera parkinsonistiska sjukdomar
Är det möjligt att en endaste biomarkör kan påvisa alla typer av sjukdomar som har med dopaminbrist i hjärnan att göra? Ja, det är vad en forskargrupp i Lund är på spåren, rapporterar Neurologi i Sverige.
Ny generations magnetkamera i klinisk drift på KS
Karolinska Universitetssjukhuset har invigt en ny magnetkamera i Huddinge. Det är det första sjukhuset i världen som har en ny generations magnetkamera i klinisk drift. Magnetkameran har ett magnetfält på 7 Tesla, det starkaste som någonsin använts inom rutinsjukvård.