Olof Palme på Donners plats i Visby, 1970-tal. Foto: Hans Hemlin

Snart bär det av till hetluften i Almedalen!

, Lise Lidbäck

I år kommer Neuro att delta i både paneler och samtal som handlar om rehabilitering, arbetsliv, forskning, personcentrerad sjukvård och nya behandlingsmetoder, för att nämna några. Vi är efterfrågade - och det känns viktigt inför höstens opinionsarbete.

På söndag äntrar jag och maken Gotlandsfärjan med destination till vackra Visby. Bilen är fullastad med hjälpmedel för att kunna bemästra kullerstenen och trapporna i Rosornas stad. Denna vackra pärla som den närmaste veckan kommer att fyllas av politiker, lobbyister, journalister och företrädare från olika företag och intresseorganisationer från hela Sverige.

På ett lastbilsflak vid Kruttornet

Allting började 1968 då vår dåvarande utbildningsminister Olof Palme ställde sig på ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen tillsammans med kollegan Krister Wickman och höll tal. Men det skulle dröja ända till 1992 innan alla partiledarna fanns på plats och året därefter ordnades det allra första seminariet, utöver de traditionella partiledartalen.

I år när Almedalsveckan fyller 50 år kommer drygt 4400 seminarier att besökas av tiotusentals personer. Närmare 600 av dessa seminarier kommer att ha inriktning på svenska folkets högsta rankade valfråga enligt de flesta mätningar – den svenska hälso- och sjukvården. Utan tvekan gäller denna rankning högt även hos Neuros medlemmar. Kongressen beslutade också i höstas om att rätten till rehabilitering och en jämlik neurosjukvård oavsett var i landet man bor, skall ha högsta prioritet i vårt opinionsarbete.

Neuros deltagande är efterfrågat

För varje år så har vi blivit alltmer efterfrågade i de olika seminarier som anordnas. Team Neuro som förutom jag själv, består av vår redaktör Håkan Sjunnesson och kanslichef Kristina Niemi kommer hålla rullstolshjul och skor varma för att delta i debatter, hålla intervjuer och inte minst för att nätverka. Det sistnämnda är så oerhört viktigt för vårt opinionsarbete och de kontakter vi knyter med makthavare och beslutsfattare i Visby följer vi sedan upp under resten av året.

I år kommer vi bland annat att delta i paneler och samtal som handlar om rehabilitering, arbetsliv, forskning, personcentrerad sjukvård och nya behandlingsmetoder, för att nämna några.

Partiutfrågningar

I samverkan med Funktionsrätt Sverige och en rad andra organisationer kommer det också att anordnas partiutfrågningar om LSS. Vi kommer löpande att rapportera om vad vi har för oss, så följ oss gärna under veckan på sociala medier.

Efter Almedalsveckan väntar sedan några veckors skön semester och uppladdning inför en intensiv och spännande höst.

Önskar dig en riktigt trevlig sommar!

Lise Lidbäck, ordförande i Neuro