Samband mellan ms och lägre nivåer av goda tarm bakterier

, Källa: sciencedaily.com

Om du blir ombedd att lista problem som dåliga tarmbakterier kan orsaka, skulle de flesta sannolikt namnge magproblem som förstoppning, gasbildning, eller diarré. Forskare säger nu att dåliga tarmbakterier eller en otillräcklig mängd goda bakterier även kan ha en direkt koppling till multipel skleros, ms.

- Varje människa har biljoner bakterier i tarmen och de senaste framstegen inom forskning tyder på att dessa små passagerare spelar en viktig roll i vår övergripande hälsa, säger Ashutosh Mangalam, PhD, biträdande professor i patologi vid University of Iowa (UI) Carver College of Medicine.

Eftersom bakterierna bidrar till god hälsa, ställde sig professor Mangalam och hans kollegor frågan om personer med en kronisk autoimmun sjukdom, som multipel skleros, skulle då ha en tarmflora som är annorlunda än den tarmflora som observeras hos friska individer.

I en studie som publicerats i tidskriften Scientific Reports , säger Mangalam och hans team att ms-patienter i själva verket har en distinkt tarmflora från jämfört med friska personer.

- Våra data tyder på att patienter med ms har sänkta nivåer av goda bakterier, som är ansvariga för att dra nytta av hälsosamma livsmedel som sojabönor och linfrön", säger Mangalam, huvudansvarig för studien.

- Vi identifierade vissa bakterier som ökar eller minskar i tarmen hos patienter med ms jämfört med friska kontrollpersoner", säger han och tillägger att det krävs ytterligare forskning för att bekräfta lagets resultat i en större patientgrupp.

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Prenumerera