Dassdörr. Foto.
Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett har länge sett behovet av att stärka organisationen för att bättre möta patienter med bland annat blåsdysfunktion. Foto: pixabay.com.

Krafttag mot inkontinens ledde till certifikat för kirurgmottagningen i Skellefteå

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett är den första av sitt slag i Sverige att utnämnas till certifierad inkontinensmottagning. På måndagen fick uroterapeut Jonas Forssander och hans kollegor på kirurgmottagningen motta utmärkelsen.

– Vi är stolta och glada över att i vår roll som specialistklinik kunna erbjuda högkvalificerad hjälp vid inkontinens och tömningsbesvär. Många lider i onödan på grund av okunskap, säger Jonas Forssander.

En av tio svenskar drabbas någon gång i sitt liv av blåsdysfunktion, som inkontinens och tömningsbesvär. Flera av dem är äldre men det är också vanligt att yngre och personer med neurologisk diagnos drabbas. 

– Det är ett folkhälsoproblem som tyvärr inte prioriteras inom primärvården, som i regel först kommer i kontakt med den här typen av patienter, säger Malin Dankel, ordförande för Sinoba – en intresseförening som sedan 2015 arbetar för att skapa uppmärksamhet kring urininkontinens och blåsproblem.

– Det råder okunskap om de behandlingar och förebyggande åtgärder som faktiskt finns. Följden blir att många som skulle kunna få hjälp skickas hem med inkontinensskydd utan att ha fått en utredning.

Stöd oss

Ge ett bidrag till kampen mot neurologiska sjukdomar.

Ge en gåva