Diagnosnyheter

2025-01-07

Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?

Anders Svenningsson, professor i neurologi, Neurologiska kliniken, Danderyds Sjukhus, Stockholm svarar på frågan som han ofta får av patienter. Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?

Läs mer
2024-12-01

Gravida med epilepsi borde kontrolleras mer

Kvinnor med epilepsi löper fyra gånger högre risk att dö under graviditeten och barnen har 50 procents högre risk att drabbas av sjukdom eller att dö, enligt en ny studie från KI.

Läs mer
2024-11-12

Hållbart digitalt arbetsliv vid kognitiva utmaningar

Ny forskning vid Luleå tekniska universitet, av Monika Lindberg, universitetsadjunkt och filosofie doktor i arbetsterapi, belyser utmaningarna med att få ett hållbart digitalt arbetsliv men också en hållbar vardag för personer med kognitiva utmaningar.

Läs mer
2024-10-31

Rapport om MS och arbetsmarknaden i de nordiska länderna

I samarbete mellan länderna i det nordiska MS-rådet och ett danskt konsultföretag Vive har denna rapport tagits fram under 2024. Länderna som bidragit är Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige.

Läs mer
2024-10-29

Lunds universitet söker forskningsdeltagare för att upptäcka Parkinsons sjukdom i tid

Forskningsprojektet ska kartlägga kopplingen mellan REM-sömnstörning och Parkinsons sjukdom. Därför söker de personer över 50 år med sömnstörningar till forskningsstudien.

Läs mer
2024-10-28

Magnetkamera behandlar hjärnan mot ofrivilliga skakningar med värme

Personer med ofrivilliga skakningar erbjuds nu en unik behandling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Med hjälp av en ny magnetkamera kan läkarna utföra en hjärnbehandling utan att behöva göra ett kirurgiskt ingrepp och behandlingen är klar på bara 15 sekunder.

Läs mer
2024-10-25

Fråga doktorn - Att leva med epilepsi

Programmet publicerades den 21 oktober 2024 och kan ses fram till den 14 juni 2025.

Läs mer
2024-10-02

Nu startar en diagnosgrupp för Hereditär Spastisk Parapares

Under hösten 2024 startar en diagnosspecifik grupp för Hereditär Spastisk Parapares (HSP). Tanken är att utforma ett digitalt nätverk som kan bli värdefullt för Neuroförbundets medlemmar.

Läs mer
2024-09-17

Biomarkörer i ryggvätska kan indikera snabb försämring hos ALS-patienter

Patienter med höga nivåer av två biomarkörer i ryggvätska har ökad risk för ett aggressivt sjukdomsförlopp vid ALS, enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Journal of the Neurological Sciences.

Läs mer
2024-09-05

Har du FSHD och vill komma i kontakt med andra?

Vad sägs om att skapa ett nätverk för oss som lever med någon typ av FSHD eller våra närstående. Ett bättre kontaktnät mellan oss underlättar informationsspridning av forskningsnyheter.

Läs mer
2024-08-21

Positiva effekter av rytm och musik vid rehabilitering

Musikbaserad rörelseterapi, enligt det som kallas Ronnie Gardiner Method, har potential att bidra till rehabiliteringen efter stroke och vid MS och Parkinsons sjukdom. Det visar en kartläggande översiktsstudie från Göteborgs universitet.

Läs mer
2024-07-01

Har du fått TBE (fästingburen hjärninflammation)?

Vi har nu två diagnosstödjare som själva gått igenom allt vad det innebär att få diagnosen TBE. Som medlem hos oss i Neuroförbundet kan du ringa vår stödväxel på 08 677 70 11 och be att få samtala med Sanna Sandberg eller Zanna Lindroth.

Läs mer
2024-05-13

Lovande läkemedel nekas patienter med aggressiv ärftlig ALS

Pressmeddelande: ”När det nu äntligen erbjuds ett lovande läkemedel mot en särskilt aggressiv form av ALS, så nekas sjuka personer tillgång. Och det med hänvisning till framtida kostnader”, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. ”Det är ofattbart cyniskt”.

Läs mer
2024-05-06

Ny behandling för patienter med Parkinsons sjukdom ger hopp om ett bättre liv

För drygt ett år sedan opererade Lundaforskare in sju miljoner labbodlade hjärnceller i den första svenska patienten med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2024-05-06

Har du MS och vill delta i ett egenvårdsprogram för att förebygga fall?

Deltagare sökes till forskningsstudien ”Färre fall” för personer med MS. Studiens syfte är att utvärdera om ett egenvårdsprogram kan leda till färre fall. Denna del av studien startar i september 2024. Studien genomförs av Karolinska Institutet.

Läs mer