Midnattssol över vatten. Foto.
Runt 21 juni vänder solen! När vänder det för als? Foto: pixabay.com

Internationella ALS-dagen 21 juni

Varje år uppmärksammas Internationella ALS-dagen (Global day of ALS/MND) den 21 juni. ALS (amyotrofisk lateralskleros) är en neurologisk sjukdom som drabbar människor i hela världen. I Sverige lever cirka 900 personer med ALS och forskningen är intensiv för att lösa sjukdomens gåta och för att hitta bättre bromsmediciner. Inte minst på nya ALSTreat på KS Huddinge i Stockholm.

Här är teamet som i praktiken byggt upp AlsTreat, det nya kliniska forskningscentret för diagnosen als, amyotrofisk lateralskleros. Als-patienter från hela landet har kunnat lämna vävnadsprover och andra patientforskningsdata dit, som nu analyseras på olika sätt för att forskarna ska hitta mönster och förhoppnings kunna lösa als-gåtan. Patienterna får också möjlighet att testa nya läkemedel under utveckling. ALSTreat finns fysiskt på Karolinska sjukhuset i Huddinge i södra Stockholm: (från vänster) Parvin Safari, sjuksköterska som arbetar med intervjuer om livsstil och miljö, Caroline Ingre neurologläkare och Karolina Palmbäck sjuksköterska som arbetar med de kliniska behandlingsstudierna. ALSTreat har blivit möjligt tack vare Sebastian och Kristins insamlingskampanj Stoppa ALS via Neurofonden. Läs mer via länken här nedan!

Det finns människor som lever med ALS (MND) över hela världen.

Varför är als-dagen 21 juni?

21 juni är lika med sommarsolståndet (en vändpunkt) och varje år hoppas forskarna att denna dag ska bli en vändpunkt i sökandet efter orsak, behandling och botemedel vid ALS. 

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet